Приемането на второ четене на новия Закон за гарантиране на влоговете в банките се отлага.

Докато депутатите разсъждаваха за новите правомощия на Фонда за гарантиране на влоговете и начина, по който да се контролират разходите на институцията, шефът на дирекция "Надзорна политика" в БНБ Цветослав Ангелов съобщи, че централната банка е подготвила нов законопроект за това, като той е изпратен на депутатите преди ден.

"Това е недопустимо, бюджетна комисия... по този проект се работи 3 месеца и не може да се сервират в последния момент такива тези", реагира емоционално председателят на комисията Менда Стоянова, която след това извади от дневния ред на заседанието разглежданите законови промени.

Основният спорен момент в законопроекта е възможността на Фонда за гарантиране на влоговете да подкрепя банки, които имат финансови затруднения. Това транспонира Директива 2014/49/ЕС от 16 април 2014 г. относно схемите за гарантиране на депозити, но според депутати дава възможност за създаването на "втора БНБ", заради възможността "по усмотрение" да се помага на изпаднали във финансови затруднения банки.

Друго противоречие има и във възможността управителният съвет сам да определя административните разходи на институцията, които по проектозакона ще се събират с отделни отчисления от банките. Според Румен Гечев (БСП) така на фонда се дава "празен чек", в който могат да се запишат много високи заплати на управителите му.

Цветослав Ангелов обясни, че в законопроекта на БНБ има детайлни разпоредби за това как да става интервенцията на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, когато участва в операция по преструктуриране на банки още преди те да бъдат обявени в несъстоятелност и да започнат изплащане на гарантираните влогове.