Окръжният съд в Пазарджик даде ход на делото за мярката за неотклонение на шестимата задържани при акция на ДАНС за проповядване на радикален ислям, съобщи "Фокус".

Прокурорът по делото Недялка Попова каза, че на шестимата са им повдигнати обвинения за разпространение на антидемократична идеология и за пропаганда на война. Освен това, на един от обвиняемите е повдигнато и обвинение за незаконно притежаване на оръжие.

Събрани са доказателства за това, че в Пазарджик, Пловдив и Асеновград шестимата са действали в нелегална група, обособена на религиозен принцип с ръководител Ахмед Муса Ахмед. Групата е притежавала дрехи, шапки, ленти, знамена, носещи символите на "Ислямска държава", която е обявена за терористична организация. Във Фейсбук профилите на обвиняемите има много снимки, видеозаписи, колажи на "Ислямска държава".

За шестимата обвиняеми прокурорът посочи също, че имат многократни пътувания в чужбина и е възможно да се укрият или да напуснат страната, ако бъдат освободени. Освен това, всички имат негативни характеристични справки, в които се посочва, че са настроени негативно към други религиозни общности, че са крайно фанатизирани, че са агресивни, поради което се иска налагане на постоянна мярка "задържане под стража”.