ГЕРБ не се отказва от принципната си идея главният прокурор да може да спира сделки за 48 часа в изключително случаи, когато има съмнения за нарушен държавен интерес. Това каза пред Клуб Z депутатът Димитър Лазаров. Този текст ще бъде записан в закона за съдебната власт (ЗСВ). Все още не е ясно обаче как точно ще стане това. Единият вариант е ЗСВ да се промени чрез преходни и заключителни разпоредби в ГПК, чиито промени вече бяха приети на първо четене. Другият вариант е текстът да стане част от промените в ЗСВ, които ГЕРБ вече внесоха.

Правомощието на главния прокурор да спира сделки за 48 часа бе записано в промените на НПК, инициирани от ГЕРБ. Днес обаче в пленарната зала Цветан Цветанов оттегли този проект и остави впечатлението, че ГЕРБ се отказва от идеята изцяло.

Още в сряда, когато депутатите от правната комисия в парламента гледаха извънредно измененията в ГПК и НПК, председателят на комисията  Данаил Кирилов (ГЕРБ) даде заявка, че ще предложи преместване на новите текстове от НПК в Закона за съдебната власт (ЗСВ). Повод станаха критики от страна на колегите му депутати, както и на адвокатската колегия, че систематичното място на измененията не е в НПК, а в ЗСВ.

Депутатите все пак приеха промените в ГПК, които дават право на прокуратурата да атакува пред съда всеки акт, който засяга имуществени права и законни интереси на държавата, общините или на граждани, ползващи се от особена закрила на закона.

"Много се прибързва с даването на тези правомощия на главен прокурор. Опасно е да се върви в тази плоскост. Надявам се колегите добре да премислят всичко, преди да гласуваме", коментира пред Клуб Z Мартин Димитров от Реформаторския блок. Реформаторите бяха единствените, които гласуваха против промените в ГПК, даващи повече правомощия на прокуратурата.