Независимият депутат Велизар Енчев учреди днес в Арбанаси, край Велико Търново "Българска пролет". Така ще се казва Движението за радикална промяна, което има амбициите да се превърне в българската СИРИЗА.

"За 25 години върху системата бяха нанесени 25 тежки удара и така страната ни се превърна в най-бедната в Европа", обяви Енчев на учредителната сбирка в манастира "Св. Никола" в Арбанаси, цитиран от БГНЕС. Движението трябва да прерастне в партия по плановете на лидера. 

"За първи път в политическата история на България още преди изборите ще заявим с кого можем да се коалираме, с кого не можем, с кого можем да разговаряме. Но в никакъв случай няма да излъжем нашите евентуални бъдещи избиратели", обяви още новият лидер. "Има партии, с които при никакви условия не се прави коалиция – на първо място това е партия ГЕРБ, на второ е партия ДПС", добави той. 

Новата формация се позиционира в център-ляво, като ще разчита на гласовете на електорат на ПФ, "Атака", АБВ и БСП. Според Енчев разочарованите от ДПС трябвало да знаят, че "Българска пролет" ще защитава и техните интереси.

В последния брой на списание Клуб Z от месец март Енчев поясни, че основната идея на движението ще бъде радикална подмяна на политеския елит. Според Енчев избирателите са осъзнали, че техният вот по партийна линия е една голяма измама. 

Икономическата програма на движението предвижда тотална ревизия на досегашната приватизация и въвеждането на прогресивно-подоходно данъчно облагане. Енчев смята, че трябва да се проведе съдебна реформа, каквато изисква от нас ЕС.

Вчера изследване на "Сова Харис" предрече, че 5,2% от българите биха при определени условия гласували за новото движение. Социологическата агенция даваше сериозни проценти на подкрепа и за ББЦ, още преди създаването му. През лятото на 2013 г. нареди Бареков на трето място сред най-харесваните политици, а в началото на 2014 г. ББЦ беше назована трета политическа сила. Тогава се говореше за свеж проект в център (дясно). Днес става дума за движение, което да събере гласовете на недоволните в център-ляво.