Според проучване, изследващо посещенията на музеите и галериите в света през 2014 г., най-популярният артист за миналата година се оказа жена. Това е японката Явой Кусама. Въпреки това през последните 6 години в американските галерии 73 процента от изложбите са на мъже, гласи докладът, поместен в „Арт Нюзпейпър”. Творбите на Анди Уорхол, Елсуърт Кели и Джаспър Джоунс са се радвали на интереса на посетителите седем пъти в периода. Но за тези 6 години има и една дама, която е имала 4 изложби в този период – Кара Уокър.

Успехът на Кусама показва, че публиката не е предубедена към жените артисти. Второто най-популярно солово представление в историята в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк до момента е това на Марина Абрамович. През изминалата година средно по 7120 посетители на ден идват да видят не само творбите на провокативната сръбкиня, но и да поседят безмълвни срещу нея за една минута.
Абрамович постига рекорд по посещаемост, бит досега само от Ричард Сера, чиито скулптури привличат по 8585 посетители на ден през 2007 година.

Побеждавайки общото схващане, че само големи имена може да привличат навалица от посетители, швейцарката Пипилоти Рист е на четвърто място по популярност в соловите експозиции за 2014-а. Нейната инсталация е отново в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк – мястото, в което през последните шест години се случват 17 от 20-те най-популярни изложби, привлича 6186 зрители на ден.

Въпреки този успех на дамите в изкуството, екипът на ”Арт Нюзлетър” твърди, че мъжете-художници, представлявани от влиятелни арт дилъри, имат седем пъти по-голям шанс да се сдобият с възможността за самостоятелна изложба, отколкото техните колеги от женски пол.

При тези обстоятелства успехът на Кусама през миналата година изглежда още по-забележителен. Японката, която е на 86 години и доброволно живее в психиатрична клиника от 1977 г., привлече повече от 2 милиона посетители в Южна и Централна Америка, дошли да видят инсталациите й.

В момента част от творбите на японката са изложени в Тайван и Ню Делхи. Като наистина значима фигура в поп арта и авангардното изкуство, чието творчество включва и 18 романа, Кусама е наречена от критиката „образец за глобализация на съвременното изкуство”.

Вижте някои от инсталациите на Явой Кусама:

Y5

Y1

Y2-a

Y4-a

Y3-a

Y6-a

Y7-a

Y8-a

площад Славейков