Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин отново призова да се работи усилено върху промяната на пенсионния модел, този път в предаването "Неделя 150" по БНР. Тази седмица той представи обсъжданите от началото на 2015 г. промени.

"Хората, които защитават сегашното статукво в пенсионния модел, обричат пенсионерите на мизерия", заяви вицепремиерът.

Той добави, че бързо трябва да се изясни как ще се промени възрастта за пенсиониране, за да "изчезне тази непредвидимост", и да се определи трайна и поносима политика по въпроса.

Режимът за инвалидните пенсии трябва да се затегне, за да се прекратят възможностите за злоупотреби, обясни министърът. 

"Този вид пенсии не трябва да се отдушник за хората с ниски доходи, какъвто е случаят в момента", добави Калфин.

Според него хората с някаква степен на инвалидност, които са все още в трудоспособна възраст, има нужда да бъдат насочвани към работни места, в допълнение към финансовата подкрепа.

Основният проблем на Кирил Домусчиев, председателят на КРИБ, която критикува предложения модел, е в завишаването на осигурителните вноски, заяви Калфин. Той обясни, че става дума за ръст от 3 лв месечно при осигуряване върху 1000 лв. - при това тези вноски са солидарно плащани от работника и работодателя, макар вторият да поема по-голямата част. В следващите 12 години тези вноски ще се увеличават през година с 0,5 процентни пункта за фонд "Пенсии", на следващата година - с 0,2 процентни пункта за фонд "Безработица", до общо 4,5% до 2027 г.

Калфин помоли работодателите и синдикатите да се включат в консултациите и да поемат лични ангажименти с предложенията си.

"Не може да чакаш всички други да направят нещо, а ти само да даваш съвети", посочи той.

По отношението на промените за пенсиониране при военните, Калфин каза следното:

"Ще вървим към минимална възраст за пенсиониране. Сега няма изискване за възраст, а само за стаж от 27 г., от които 18 г. в системата."

Вицепремиерът коментира, че в досегашните консултации представителите на парламентарните групи са били доста мълчаливи, а желанието за конструктивизъм при решаването на въпросите у някои от тях липсва.