Има голяма вероятност лекарите от общинските и от частните болници в страната да излязат на протест навръх професионалния си празник на 7 април, съобщава Дарик. Причината е в новата методика за финансиране на болниците, която фиксира техните бюджети.

Очаква се протестът да е символичен, като медиците ще напомнят на управляващите, че новият начин на финансиране в системата ще постави болниците в невъзможност да функционират нормално

От Сдружението на общинските болници съобщиха, че финансирането на отделни лечебни заведения в страната вече е орязано с над 20%.

Според д-р Неделчо Тотев, който е председател на Сдружението на общинските болници в страната и директор на болницата в Чирпан, към момента в лечебното заведение издръжката вече е намалена с 10% спрямо това, което е получила през същия месец миналата година.

„За мен това е все едно месец работя без заплащане. Така е за моята болница, за конкретните болници е различно. Аз сега за този месец съм 53 000 лева вътре, а това за нашата болница е много. При условие, че отчитаме около 150 000 лева, значи една трета съм над лимита”, обяснява д-р Тотев.

Първоначално новата методика предвиждаше болниците да получат до 95% от това, с което са разполагали преди година, т.е. - най-малко с 5% по-малко. Наскоро обаче стана ясно, че те ще бъдат орязани с още 7% или ще получат под 90% от миналогодишните си средства.

Още в началото на годината първи срещу новите правила за финансиране на болниците се обявиха от Федерацията на синдикатите в здравеопазването. Тогава нейният председател д-р Иван Кокалов съобщи, че българското здравеопазване не го чака нищо добро.

„Не вярвам да има мениджър, който да се съгласи, че с 90% от бюджета, с който е оперирал миналата година, той ще се справи. Разбира се, има и заплаха, особено за държавните заведения, че ако не се справят, ще ги уволняват”, каза той.

По време на очаквания утре символичен протест, болниците няма да прекъсват работа.