Конституцията да бъде изменена като се запише, че независимата сега съдебна власт трябва да мине под контрола на Народното събрание.

Тази екстравагантна идея даде в сутрешния блок на Нова тв депутатът от ГЕРБ Методи Андреев, който бе поканен, за да коментира събитията от миналата седмица - бламирането от страна на ГЕРБ на правосъдния министър Христо Иванов. Както Клуб Z писа, късно следобяд в четвъртък от най-голямата партия внесоха в НС проект за изменения в Закона за съдебната власт. Така те изпревариха Иванов, който в изпълнение на стратегията за съдебна реформа от месеци работи по такъв проект. Предложените от ГЕРБ текстове са в унисон с визията на главния прокурор Сотир Цацаров, което пък бе изтълкувано като опит на вносителя им Цветан Цветанов да си уреди положителен изход на делото срещу него за отказ от разписване на СРС.

Методи Андреев обясни, че нямало целенасочено бламиране на правосъдния министър. Било техническо. От ГЕРБ просто опитали да спестят парламентарно време. Тази седмица Иванов внасял своя законопроект и двата ще бъдат обединени.

"Беше преценено, че няма смисъл да се дублира този проектозакон, след като по-голямата част от текстовете съвпадат. Така можеше да се спести време. Абсолютно технически са обясненията", посочи Андреев и допълни:

"Трябва да е ясно, че идеята за правосъдна реформа стана с участието на групата на ГЕРБ като най-голямата група в парламента. Нищо съществено не може да се случи без подкрепата на ГЕРБ".

По отношение на коментарите, че Цветанов се "сдобрява" с прокуратурата пък Андреев посочи:

"Г-н Цветанов няма толкова проблем с прокуратурата, колкото със съда. Според мен това е измислен проблем. Стана ясно в хода на делото, че ако г-н Цветанов е сгрешил, то трябва много вътрешни министри преди него вече да излежават присъдите си."

"Аз съм по-скептичен от колегите си в ГЕРБ. Опитът за съдебна реформа, аз се моля да е успешен, тъй като ние нямаме време да чакаме, но ако не е успешен, трябва да се помисли сериозно за конституционна промяна. Смятам, че всичко това, което желаем да се случи като съдебна реформа, минава през конституционни промени. Най-вече за това как съдебната система да мине под контрола на Народното събрание", сподели депутатът на Бойко Борисов визията си за реална реформа.