"2,7 млрд. лв. сме изсипали във Фонд „Земеделие”, в българските земеделски производители от началото на годината. Ако това не е помощ, не знам какво биха приели за помощ". Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на Първата национална дискусия от кампанията "Да! На българската икономика", организирана от в. Стандарт и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Коментарът не Борисов бе по повод развитието на животновъдството и хранително-вкусовата промишленост.

"Отворили сме програмата за селските райони на наш риск. Хубаво е, че Брюксел ни вярва. Веднъж имах глупостта да споделя публично, че не би трябвало да има безработни в прекрасните земеделски райони с прекасни пасища планински къде би могло да се произвежда най-доброто мляко, месо и всичко останало - 100% екологично чисто. От 25 години България няма химическа промишленост, земята и природата се изчистиха, възможно най-скъпото, което може да се продава в Европа, може да се произвежда в България. Богатите араби искат българско агнешко, както ние искаме немски мерцедеси, но няма – не се произвежда. Едва 700-800 хиляди. Какво да подпомогне държавата, как да помогне , а сме дали 2,7 млрд.лв”, разясни примерът.

Борисов посочи, че ако се обедини бизнесът и се направи се голямо предприятие, Българската банка за развитие може да е гарант. "Това е огромна възможност за държавата, за хранително-вкусовата промишленост. Знаете, че яйцата, които са от еко-кокошки са 5 пъти по-скъпи. Като направите колбаси или вино, трябва да знаете, че износът е голяма отговорност", добави Борисов. Той уточни, че правитеството е готово да помага, но инициативата трябва да дойде от бизнеса. 

Борисов коментира и казуса КТБ и идеите на упавляващите да дадат на прокуратурата правомощия да разваля сделки, ако е застрашен дъражвния интерес. 

"Казват ми, ми, ми, изпяха ми гамата ми, фа, сол, и нямат решение". Това бил резултатът от разговора на Борисов с юристи и експерти, които събрал, за да обмислят стратегия как да се защити националният интерес по сделката за фирми, свързани с КТБ, които бяха продадени за 1 евро. В хода на този разговор се появила идеята да се увеличат правомощията на прокуратурата да разваля сделки в определени случаи. Борисов уточни, че тази идея вече е оттеглена "заради безпокойството в обществото".