Европейската комисия днес внимателно предупреди Гърция да не се опитва да разиграва руска карта пред партньорите си от ЕС в навечерието на решителните преговори по дълга ѝ.

Крайнолевият гръцки премиер Алексис Ципрас започва утре двудневно посещение в Москва, където трябва да разговаря с президента Владимир Путин и министър-председателя Дмитрий Медведев. 

Ципрас ще търси финансова помощ за държавата си, която пак е на ръба на фалита, руски инвестиции, вдигане на руското ембарго за гръцки земеделски продукти, участието на страната си в продължението на газопровода "Турски поток" и евентуални преференциални цени на руския газ, съобщават световните и гръцките медии.

Русия наложи ембарго на земеделските стоки и храните от ЕС миналото лято в отговор на европейските санкции заради намесата ѝ в източна Украйна.

Комисията днес отказа да коментира евентуално сепаративно вдигане на руското ембарго и други преференции за Гърция.

"Бъдещи споразумения между Гърция и Русия са спекулации, които няма да коментираме", каза Аника Брайдтхардт, говорителка по финансово-икономическите въпроси в Комисията.

Тя припомни решението на държавите членки на ЕС от 19 март да продължат санкциите спрямо Русия до пълното прилагане на споразумението за прекратяване на огъня в Украйна от 11 февруари.

Санкциите не засягат обаче европейския селскостопански износ. Ако Русия го разреши, той не би бил в тяхно нарушение.

Даниел Росарио, говорител по земеделието и търовията в Комисията обаче посочи, че "търговската политика е изключителна компетентност на ЕС", което означава, че в тази област държавите членки по договор са предали правомощията си на неговите институции.

"Ние очакваме всички държави членки да бъдат третирани равно и да говорят с един глас с Русия", каза той.

Традиционна практика на Москва е да поставя отношенията с отделните държави членки над тези с ЕС. Правителството на Ципрас принадлежи към крайната европейска левица, която е против санкциите срещу Русия. Досега обаче Гърция не е гласувала против тях в Съвета на външните министри или в Европейския съвет.

Гърция изгребва последните пари в изпразнената си хазна, за да посреща задълженията към външните си кредитори. Тази седмица тя трябва да плати 450 милиона евро на Международния валутен фонд. Според неназовани източници на Ройтерс тя има пари до 20 април.  Дългът ѝ е 350 милиарда евро или 175,5 на сто от брутния ѝ вътрешен продукт.

На 24 април финансовите министри от Еврозоната трябва да се произнесат по икономическата програма на правителството на Ципрас, която те досега два пъти отхвърляха. Трети отказ приближава страната към дефолт и излизане от Еврозоната и ЕС. Кредиторите са спрели спасителните заеми за Атина от миналия август.

Тя има да получава още 7,2 милиарда евро от пакета от общо 240 милиарда евро, с който Еврозоната и Международният валутен фонд я спасиха от дефолт през 2012 година. Тези пари обаче се отпускат само при изпълнение на одобрена от кредиторите програма от финансово-икономически мерки, която Ципрас се опитва да промени в съответствие с предизборните си обещания да приключи бюджетната строгост.

Отначало Ципрас трябваше да се срещне с Путин по време на тържествата за 9 май, деня на победата над нацизма, в Москва, на които е поканен. Под напора на финансовите затруднения обаче той помоли за по-ранна дата. Тя не отмене присъствието му на парада на Червения площад месец по-късно. Повечето европейски лидери предпочетоха да не присъстват на него,  за да не дефилират пред тях руски части сражавали се в източна Украйна.