На президента на Чехия Милош Земан може да му се наложи сам да си плати пътя и престоя в Москва, ако иска да участва в парада на Червения площад на 9 май по случай 70 годишнината от победата над фашистка Германия.

Така скандалът в Прага се разразства и набира сила. След като преди два дни американският посланик критикува Земан, че ще ходи на честването, а вчера президентът се озъби и заяви, че не приема чужди посланици да му диктуват какво да прави и ще затръшне вратата на президентския дворец за пратеника на Вашингтон, днес и премиерът Бохуслав Соботка изрази недоволство от действията на държавния глава. "Президентът Земан би трябвало да проявява повече професионализъм в дипломацията", отсече министър-председателят.

Утре пък правителството ще решава дали да отпусне пари за визитата на Милош Земан. "Ако въпросът не се реши, то държавният глава ще трябва сам да си плати, ако иска да присъства на парада", заяви пред журналисти вицепремиерът Павел Белобрадек. 

Земан неколкократно обяви, че твърдо е решил да бъде на Червения площад, независимо, че може да се окаже единственият държавен глава от Евросъюза там. Ако обаче в сряда правителството не му отпусне необходимите средства, той ще трябва да плати от своя джоб около 25 000 евро, ако толкова държи на 9 май да е в Москва.