Европейската комисия съобщи днес, че проучва данъка от 26 на сто, който Гърция възнамерява да наложи на сделките с български физически или юридически лица. 

Министърът на финансите Владислав Горанов протестира писмено пред Брюксел срещу законодателството, посочвайки, че то е дискриминационно и непропорционално. Правителството се опасява, че годишните загуби от данъка ще приближат 1 милиард евро.

"Европейската комисия е в течение на новите гръцки данъчни разпоредби и тревогите за потенциално отрицателно въздействие, което те могат да имат върху Единния пазар", казва в имейл до Клуб Z Аника Брайдтхардт, говорителка по финансово-икономическите въпроси в Комисията. "Потвърждаваме, че сме получили писмо от българските власти и го анализираме".

"Очакваме правните тълкувания дадени от министерския декрет, за да изясним обсега на новото законодателство", пише още тя. "След като тази оценка бъде направена, Комисията ще вземе необходимите решения, за да осигури спазването на европейското право, ако трябва". 

По данни на Клуб Z Гърция се готви да обложи с подобен данък също сделките с контрагенти от Ирландия и Кипър, държави с конкурентно ниски данъчни ставки, подобни на българския плосък данък от 10 на сто.