Представител на Европейската комисия е присъствал вчера като наблюдател на срещата в Будапеща за евентуално продължаване на проекта за газопровод "Турски поток" до Унгария през Гърция и Западните Балкани.

"Приемаме за сведение декларацията, подписана от участниците",  каза Анас-Каиса Итконен, говорителка на Комисията по въпросите на енергетиката.

"Нашето виждане е, че диверсификацията на източниците на доставки в Югоизточна Европа е от ключово значение", каза тя.

Говорителката посочи, че Комисията сама е инициирала създаването на Група на високо равнище за газовата свързаност в Централна и Югоизточна Европа, която за първи път се срещна в София и че нейните регионални подгрупи вече работят на техническо ниво с оглед на същите въпроси обсъждани в Будапеща.

Те ще представят резултатите от работата си на среща на Групата на високо равнище в Хърватия през юни, каза Итконен. Групата включва страните от ЕС по трасето на проекта "Южен поток" - Австрия, България, Гърция, Италия, Словения, Унгария и Хърватия плюс Румъния.

Вчерашната среща в Будапеща включваше външните министри на Турция, Гърция, Бившата югославска република Македония, Сърбия и Унгария.

"Гледайки декларацията, тя потвърждава само политическо намерение", каза още Итконен за приетия в Будапеща документ. "От наша гледна точка няма какво повече да се добави".