- На лекарите обещава високи заплати и достоен труд... А на медицинските сестри ... ?

- Те да пътуват в джаза ... Въпреки че работим три пъти повече!

Цветущи диалози в този стил все по-често се срещат по медицинските форуми, в които се обсъждат "реформите на Москов". Настроенията са почти войнствени и ясно очертават любопитна тенденция - здравният министър е любимец, но не на цялото медицинско съсловие. Недоволни от политиката му има (и по правило винаги ще има), но странното е, че ядосани са му не най-потърпевшите болнични лекари (заради орязаните бюджети на лечебните заведения), а персоналът, без който здравни грижи просто нямаше да съществуват. 

Медицинските сестри се вълнуват от предстоящите промени в сектора, но не са доволни, че отсъстват не само от готвения нов механизъм за оценка на лекарския труд, но и от публичните изказвания на своя министър.

"Сестрите винаги сме били слугинаж без реални права!", възмущава се във фейсбук Запряна Цанова от хирургичното отделение на болница "Св. Мина" в Пловдив. 

"За нас никой не мисли, имаме само задължения! Работата се увеличава, отговорна е, а заплатата ни не е стимул!", допълва Царина Хлебарова в коментар под статия на в. "Дума", озаглавена "Медицинските сестри у нас с около 500 лв. месечно, а в Европа - до 2000 евро". 

Причините за недоволството на професионалистите по здравни грижи са доста, но най-съществената, която буквално катализира бунта, са именно заплатите. И най-вече тези в спешната помощ.

По настояване на министър Москов още в началото на годината възнагражденията в този сектор трябваше да се вдигнат с 20%, за да се даде стимул на персонала да съдейства за осъществяването на една от най-вежните реформи - тази в спешната помощ. Увеличението стана факт още през януари, но в последствие се оказа, че сумите са били раздадени не по равно за всички, както беше обещано, а по преценка на болничните ръководства и в зависимост от заслугите.

В резултат шофьорите и медицинските сестри в спешния център в Благоевград се оказаха с едва 10% по-висок доход, което на фона на скромните им заплати формира допълнителни 35-40 лева. В същото време докторите са били възнаградени с над 35-процентно увеличение или с по около 200 лв. върху месечния им доход. Така, докато средната заплата на сестрите е "пораснала" от 560 на 600 лв. (или точно 8%), стартовата такава на младите лекари без специалност е набъбнала до 1000 лв. (формирайки ръст от 38 на сто) и съответно до 1250 лв., ако са с придобита специалност.

Не по-различно е положението в малките населени места, където възнагражденията на сестрите са дори още по-ниски. 

"В Добрич заплатата ни е 440 лв. Няма й да мръдне, защото много сестри работят на съвместителство в други отделения, за да вземат още някой лев", разказва сестра Ани Иванова от многопрофилната болница в града.

Истината е, че подобни възнаграждения се дават също във Враца, Монтана и други малки населени места, което не рядко кара сестрите да се чувстват като персонал "втора ръка" и съвсем естествено провокира недоволство. 

"Аз съм с 18 год. трудов стаж и взимам 470 лв. Нямам нищо против д-р Москов, съгласна съм в повечето случаи с него. И заставам зад него. Но в момента в здравеопазването ако ще има увеличение, то е само за някои под формата на пътеки", издава някои тайни от кухнята сестра Кристина Радойцева.

"Заплатите са малки - да, но съотношението сестра-лекар е направо смешно. Ние работим 7 сестри с 9 лекари, а от другия месец назначават още един лекар, така че ставаме 7 сестри и 10 лекари. Да ни е честито! Ако има такъв парадокс някъде - споделете!", призовава Юлия Тотева от областната болница "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново.

Напрежението допълнително нараства, когато докторите, които Москов бащински нарече "моите лекари", застанат на страната на своя министър.

"Това което не мога да разбера е защо правите опити да клатите лодката в която всички са заедно - лекари, сестри, лаборанти и т.н. Като си мерите пи***те не помагате в ситуацията. Еми нормално е, като цялата система е смотана и има недостиг, когато не може всичко да се оправи наведнъж се започва от най-приоритетния проблем. Това означава че заплатите се оправят по реда на образование и отговорност която носи индивида - нормално е първо лекарските заплати да се подобрят, след тях сестринските, рехабилитаторските и други. Вместо да лобирате в подкрепа на д-р Москов за това че прави нещо за колегите си, с които работите заедно вие ревете като малко дете защото не е станало на вашата първо. Дано само в интернет да се изказвате толкова арогантно...", споделя смело бъдещият млад доктор, но още студент във варненския Медицинския университет Борислав Йосифов (публикуваме мнението му без редакции - б.а.).

Но моментално се сблъсква с вълна от недоволство и остри критики.

"Ако не уважавате сестрите морално и финансово, няма стабилна медицина", категорична е Таня Куруджиева от София с 40-годишен стаж именно като медицинска сестра.

"Никой не клати лодка или нещо подобно, просто се възмущавам, че сестринството винаги се рее в пространството, а в процеса на работа винаги сме неразделната част от лекарската гилдия. Ще разберете единствено и само тогава когато погледнете през призмата на една сестра с 20г. трудов стаж и 500 лв. месечно възнаграждение", допълва колежката й Радка Липева.

"Виновни сме си ние, колежки, че робуваме и мълчим в тази система, или се спасяваме по единично като бягаме зад граница. Ако масово сестрите подадат молби за напускане, ще ги питам какво ще правят. Но трябва единство и организация, а такава няма! В лодката сме заедно само, когато се засегнат лекарски интереси, иначе не се сещат за сестрите. Тъжно, много тъжно, но "Не е виновен който яде баницата, а който му я дава!", приключва спора Лидия Йорданова от Кюстендил.

Интересно е дали конфликтът изобщо ще напусне границите на интернет пространството, за да се превърне в реален протест на профисионалистите по здравни грижи. Ако съсловието действително реши да защитава правата си, бъдещата реформа със сигурност ще трябва да се съобрази и с тях. В противен случай шумът ще си остане само виртуален.