Руски хакери стоят зад кибератаката срешу компютърната система на Белия дом. Сензационното съобщение е на Си Ен Ен.

Набезите са от октомври м. г., но за разследването на случая и извършване на експертиза е било необходимо време.
Още през есента на м. г. правителствен говорител съобщи във Вашингтон за хакерската атака. Засечена била “подозрителна активност” в компютърната мрежа на Белия дом. Поради мерки за сигурност тя е била многократно рестартирана.

Според Си Ен Ен хакерите първо са проникнали в системата на Държавния департамент (външното министерство на САЩ – б. р.). Така те се сдобили с акаунт, благодарение на който осъществили кибератаката срещу Белия дом.

Кой все пак е извършил набезите и стои ли Владимир Путин зад тях?

Има доказателства, сред които и определени кодове, които сочат, че хакерите работят за руското правителство, твърди Си Ен Ен, позовавайки се на източник от следствието. По повод изнесеното експертът по национална сигурност и съветник на президента Барак Обама Бен Родес заяви, че миналата есен е имало инцидент. Американското правителство обаче разполагало с тайни системи, които са сигурни. Той отказа повече подробности. Говорителят на Националният съвет по сигурността Марк Стро оповести за Франс прес, че в изнесеното от Си Ен Ен има голяма доза спекулация. Кибератака е имало, но тя била насочена единствено към компютърната мрежа на екипа на Обама, която не била закодирана, нито свръхсекретна.

Обаче: Във въпросния екип работят най-близките сътрудници на президента, сред които и членове на Националния съвет по сигурността,  на експертния щаб по въпросите на икономиката, както и сътрудници на вицепрезидента Джо Байдън, контрира Си Ен Ен.

От новинарския тв канал потвърждават, че хакнатата компютърна система наистина не е в режим на строга секретност. Тя обаче се използва за обмен на поверителна информация, като например къде точно се намира президентът Барак Обама и каква е програмата му.

"На всяка подобна активност ние гледаме сериозно. Белият дом предприе незабавни мерки по извършване на анализ и отбиване на удара", призна все пак Марк Стро.

Не случайно миналата седмица американският президент Барак Обама подписа декрет – САЩ ще реагират на хакерски атаки с налагане на икономически санкции спрямо провинилите се.