"Целта на моето посещение е да опитаме да направим едно ново начало. Ново начало на отношенията ни в полза на двата народа, както и за търсене на стабилност и сигурност в региона", заяви Ципрас по време на срещата си с руския президент Владимир Путин в Москва, съобщи БГНЕС. Очаква се след разговора гръцкият премиер да даде пресконференция.

Малко по-рано днес руският държавен глава изрази надежда, че посещението на Ципрас ще помогне за възстановяването на предишния растеж на стокообмена между двете страни.

"Миналата година той се срина от раз с 40 процента. Вашето посещение идва съвсем навреме, защото ние трябва да анализираме какво може да направим двамата, за да възстановим предишните темпове на растеж", подчерта Владимир Путин.

Гръцкият премиер е от снощи в Москва. Освен с Путин Ципрас ще има срещи и с премиера Дмитрий Медведев, председателя на Държавната дума Сергей Наришкин и патриарх Кирил. 

Западът следи под лупа диалога с Путин. Шефът на Европарламента предупреди Ципрас да внимава какво говори с Путин и особено за санкциите срещу Русия. В Белия дом също са раздразнени от сближаването на Атина и Москва. Като цяло на Запад се опасяват Атина да не стане новият Троянски кон на Кремъл в Евросъюза.

Преди визитата имаше много спекулации, че Гърция ще иска пари, за да изплати дълговете си, но това беше опровергано днес от високопоставен гръцки правителствен чиновник. 

Москва е готова да намали цената на газа за Гърция. Говори, че е възможно и да бъде вдигнато ембаргото за земеделска продукция и храни само за Атина.