Държавата няма да може да налага законна ипотека върху собствеността на приватизирани фирми, ако купувачът не изпълнява задължения, включени в договорите за приватизация. Това предвиждат промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, които приеха депутатите на днешното заседание на парламантарната комисия по икономика и туризъм. Промяната се налага заради становище на Европейската комисия, че такова специално право на държавата противоречи на Договора за създаване на ЕС.

Заради това може да има наказателни процедури, поясни зам.-министърът на икономиката Любен Петров.

"Ние трябва да положим по-големи усилия за преговаряне с Европейската комисия, а не да се оправдаваме със санкции. Българското правителство трябва да отстоява по-добре своя интерес", коментира емоционално Руси Статков, член на надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол и бивш депутат от БСП.

"Това, което приемаме, не важи със задна дата, а за бъдещи сделки", репликира му председателят на икономическата комисия Петър Кънев (БСП). "През 2006 г. приехме решението за ипотеките, но тогава не бяхме в ЕС", обясни той.

Но според Руси Статков отмяната на правото на държавата за законна ипотека дава възможност на недобросъвестните купувачи да извършват сделки с придобитото от тях имущество, докато исковете на държавата се точат по общия ред в съда.

Апетитните хапки Агенция за дипломатически имоти в страната (АДИС), "Аудиовидео Орфей" и Национална агенция "Музика" ще бъдат включени в забранителния списък за приватизация за 2015 г., решиха още депутатите.

Ситуацията с тези държавни фирми малко прилича на играта "тука има-тука нема" - те присъстват в списъка за раздържавяване, но продажбите им зациклят. АДИС, която е наследник на соцструктурата "Бюро за обслужване на дипломатическия корпус" (БОДК), беше извадена на тезгяха за кратко през 2013 г., но процедурата беше спряна.

"Аудиовидео Орфей" е в списъка за приватизация от 2011 г., а Национална агенция "Музика" - от 2012 г. И двете фирми, подопечни на Министерството на културата, имат недвижими имоти на висока стойност, но всеки път, когато се заговори за тяхната приватизация, сред културната общност започват силни брожения.