"Най-добрият начин да разрешим проблемите между нас (Русия и Гърция б.р.) е да бъде прекратена войната на санцкии", заяви руският президент Путин след разговорите си с гръцкия премиер Алексис Ципрас. Двамата дадоха пресконференция в Кремъл.

Отговаряйки на въпрос на журналист за възможността да се вдигнат търговските ограничения между двете страни руският лидер посочи, че единственият начин е да се вдигнат санкциите.

"Ние винаги сме имали добри отношения с Гърция. Те бяха принудени да гласуват санкции против Русия, а ние също отвърнахме с ограничения, които естествено засягат и Гърция. Но ние (двете страни б.р.) не сме виновни за това", поясни Путин. Той подчерта, че 50 на сто от вноса от Гърция е селскостопанска продукция. "Наложихме ембарго и не можем да направим изключение само за една страна", обясни президентът.

Така руският държавен глава поля със студен душ и охлади мераците на онези, които се надяваха, че Русия ще възобнови вноса на гръцка селскостопанска продукция.

Путин побърза да разясни, че Кремъл няма никакво намерение да си оправя отношенията поотделно със страни от Евросъюза. Точно обратното, "Москва се стреми към подобряване на отношенията с европейските държави като цяло, а не фрагментарно", акцентира той. 

От доброто развитие на отношенията между Гърция и Русия са заинтересувани не само двете страни, но и всички страни-кредиторки на Гърция и всички европейски държави, смята Путин.

"Защото ако нашите връзки помогнат по някакъв начин да се възроди гръцката икономика, Атина ще може по-лесно да си плаща дълговете и от това ще са доволни кредиторите", обясни той.

Господарят на Кремъл заяви, че Ципрас не е искал никакви пари от Русия. Но Москва може да отпусне кредит за реализирането на някакви общи проекти в бъдеще, уточни Путин.

А по отношение на газа, то още не било решено дали Гърция да бъде страна в изграждането на Турския поток. Путин уточни обаче, че Гърция би спечелила милиони, ако вземе участие в изграждането на проекта. Не бе споменато нищо за евентуално намаление на цената на синьото гориво за южната ни съседка.

Ципрас нарече санкциите срещу Русия - "фактическа икономическа война". Той няколко пъти заяви, че Атина не е съгласна с тях и публично е изявала тази своя позиция. Санкциите водят само към нова студена война между Запада и Русия, убеден е Ципрас.