Наш кореспондент

Тампа, Флорида

Иран изпрати два бойни краба в Аденския залив, с което повиши още повече градуса на напрежение край брега на Йемен. „Разрушителят „Алборз“ и подкрепящият съд „Бушехр“ са част от 34-и флот на ислямската република и изпълняват мисия за охрана от пирати на международния морски път през протока Баб ел Мандеб“, предаде англоезичният ирански телевизионен канал „Прес“. Базата на 34-и флот се намира в прстанището Бандар Абас. А президентът Рохани призова за спиране на бомбардировките в Йемен. Държавният секретар на САЩ Джон Кери пък веднага предупреди Техеран да не се намесва в конфликта в тази арабска страна.

Предизвикателеството отправено от Техеран си е чиста проба провокация към Вашингтон като се има предид, че двата бойни кораба са се паркирали в непосредствена близост до самолетоносачите на САЩ „Теодор Рузвелт“ и „Карл Винсън“.  До тях пък е грамадният амфибиен съд на ВМС на САЩ „Иво Джима“, натоварен с 5000 морски пехотинци. Бойците се намират в района и могат да бъдат активирани ако се наложи, предаде АП.

Според Техеран иранската флотилия била изпратена с мироопазваща мисия. Нейният командващ адмирал Хабибола Саяри заяви за телевизията, че „тя охранява морските пътища в района и защитава по море интересите на Ислямска република Иран". Саяри посочи, че бойните единици на иранските ВМС спазват международните закони докато патрулират  в северната част на Индийския океан. 

Приближаването на двата кораба към района на военни действия между коалицията от 10 сунитски държави, предвождани от Саудитска Арабия, е наливане на масло в огъня. Пребазирането на разрушителя и логистичния съд съвпада с ускоряването на оръжейните доставки на САЩ за арабските армии, които се бият срещу въстаниците от шиитското племе хути,  подкрепяно от Иран. Бойни самолети на Саудитска Арабия, Йордания, Обединените Арабски Емирства и Египет продължават да бомбардират позициите на хутите, но въстаниците успяха да завземат стратегическото пристанище Аден. По всичко изглежда, че сунитската коалиция ще трябва рано или късно да вземе съдбоносното, но нелеко решение за изпращане на сухопътни сили във врящия котел на йеменския граждански конфликт. 

В коментар за последното развитие на събитията в Йемен, телевизията Ен Би Си посочи, че Вашингтон е изправен пред деликатната задача да съдейства на вражеската на Иран колиция от арабски страни, докато продължава да води преговори с Техеран за ограничаване и наблюдение на ядрената му програма. Политическите коментатори посочват, че контролът върху атомните технологии е много важен, за да се свързва с вземането на страна в йеменския конфликт. 

Известно е, че Иран доставя оръжие и изпраща свои военни съветници в Йемен, за да обучават хути. Техеран повиши подкрепата си за шиитските си съюзници на всички фронтове в Близкия изток. Бойци на паздараните, революционната гвардия на ислямската революция се биха заедно с кюрдите и другите противници на „Ислямска държава“ в сраженията за стратегическия град Тикрит в Ирак. Първоначално САЩ приветстваха намесата на Техеран срещу джихадистите, но после разбраха, че зад активирането на ислямската република стоят по-големите планове за ескалация на трайното иранско присъствие в района. Религиозният режим в Иран не крие апетита си да се превърне в регионална свръхсила. За целта обаче той трябва да издейства отмяна на международните санкции, които действат от близо пет години и силно отслабиха икономиката на най-голямата страна в района на Персийския залив.

Плановете на Иран да командва парада, предизвикаха намесата на Саудитска Арабия, която обедини около себе си други страни, боящи се от доминацията на реакционния режим в Техеран. От същата страна на барикадата се оказа Израел, който се страхува, че ако Иран създаде атомна бомба , Ерусалим и Тел Авив ще са първите й мишени. По време на преговорите в Лозана командващият революционната гвардия на Иран Мохамед Реза Нагди заяви, че не подлежи на преговори намерението на Техеран да унищожи еврейската държава. 

Стана известно, че израелското разузнаване е в безпрецедентно сътрудничество със секретните служби на арабските страни от Персийския залив срещу общия враг Иран. Това още повече усложни ролята на САЩ, които от една страна искат ядрено споразумение с Техеран, от друга се стремят да запазят стратегическото си сътрудничество със Саудитска Арабия. Рияд открито разкритикува политиката на президента Барак Обама на отстъпки пред Иран. Саудитците без да си поплюват влязоха в диалог с Пакистан, което роди слуховете, че богатото петролно кралство може да си купи ядрено оръжие от Пешавар, за да се сдобие с възпираща сила срещу иранските агресивни помисли.  

Израелският премиер Бенямин Нетаняху също предупреди, че в случай на пазарлък САЩ само забавят с една година пускането на иранския атомен дух от шишето. Междувременно, за да отмъсти за атаките на Нетаняху и за речта му миналия месец пред Конгреса, Обама предприе неочакван ход. Президентът на САЩ нареди на Пентагона да разсекрети информацията за израелското ядрено оръжие. Данните от години бяха пазени в тайна, за да не предизвикват нападки срещу еврейската държава. От много години се знае, че Израел разполага с атомни бомби. Сега обаче за първи път Вашингтон даде веществено доказателство за това. Този ход се оценява като удар под пояса за Израел. Кръгомът на Барак Обама, с който той обърна гръб на Израел, намери отражение в еврейските кръгове в САЩ, които досега са подкрепяли Демократическата партия. Политическата сила, която стои зад Обама се оказа в сложна ситуация само 15 месеца преди президентските избори през 2016 г. Това доведе до нарастване на критичните гласове срещу сключването на ядрен пазарлък с Иран през юни т.г. В крайна сметка всички кандидати в надпреварата догодина ще разчитат на дарения от големите финансови кръгове, които се командват от магнати с еврейски произход.

От друга страна обърканата политика на Белия дом в Близкия изток рискува вместо да бъде постигнато неговото умиротворяване, да го превърне в още по-голям военен конфликт с нередвидими последствия.