Разминаването в разрешителните за "реконструкция и основно обновяване" на хотел "Вероника" на Слънчев ден и практическото му събаряне вероятно е причина на него да са наемани хора, които дори не знаят кой ги е наел, действали са в извънработно време и са опитвали да го срутят на ръка.

Това стана ясно от изявление на шефа на варненската Инспекция по труда Иван Иванов. "В информационната табела, която е входирана до инспекцията от 27 март, пише, че от 23 март има строителен обект със следните данни: "Разрешително за строеж №28 от 05.03.2015 и разрешително №29 от 05.03.2015, с наименование на обекта – ремонт, реконструкция, модернизация и основно обновяване на апартаментен хотел "Вероника". Ремонт, реконструкция, модернизация и основно обновяване на апартаментен хотел "Мираж", каза Иванов, цитиран от "Варна утре".

През деня, са били направени 2 опита това да стане с кранове. А по-късно - след края на работното време - на ръка, чрез рязане на арматурата и дърпане на колоните със сапани.

Възможно е именно това разминаване в документацията да е станало причина старата сграда да не се събаря по по-безопасен и съвременен начин - чрез контролиран взрив. Въпрос, който си задаваха всички участници в спасителната операция тази нощ. Нередовните разрешителни може би обясняват и защо строителите са били на обекта след края на работното време. Защо се е наложило наемането на подизпълнители и подподизпълнители, които усилено се крият от снощи, а служителите им нямат договори и дори не могат да кажат за кого точно работят.

На практика за хотела е била подготвена познатата схема, по която бяха построени не е една и две луксозни вили в Морската градина на Варна, пише още морският сайт. Поради забраната за строителство там собствениците масово вадеха разрешителни за ремонт, по време, на който сградата не "издържаше и падаше", за да бъде вдигната на мястото й нова и модерна. Подобни ограничения за нов градеж има в крайбрежната зона.

БТВ разпространи имената на Тодор Тодоров Димитров, Манол Райчев Манолов, Борислав Асенов и Йордан с все още неизяснена фамилия - това са хората, които са били във фаталния хотел в момента, в който сградата се срути вчера.

Според непотвърдена информация Борислав Асенов е загиналият, чието тяло беше извадено още вчера. Знае се, че жертвата е около 40-годишен мъж от Девня.

Един от първоначално издирваните - Румен Кирилов, е жив и в момента помага за разчистването.

Издирването на затрупаните продължава и днес. Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че за съжаление не се знае дали хората, останали под руините, са само 3-ма, защото липсват трудови договори.