Литва забрани излъчването на руския държавен тв канал "РТР-Планета", съобщават литовски сайтове.

Решението е взето заради излъченото на 12 март т.г. предаване "Неделя вечер" с Владимир Соловьов. Литовската Комисия за радио и телевизия обяви, че в програмата се е "формирало мнение за украинците като врагове, игнорирала се е и принизявала териториалната цялост на Украйна".

Освен това в излъченото предаване е имало откровено подстрекателство към война и раздухване на омраза и ненавист. Литовските власти ще информират за нарушенията и Еврокомисията в Брюксел.

Решението за спиране на разпространяването на руския канал влиза в сила от 13 април и ще бъде временно за срок от 3 месеца.

Санкцията е първа по рода си и се прави заради опасенията от засилване на т.нар. хибридна война, която Русия води срещу трите прибалтийски републики, коментират местни наблюдатели. В Литва живеят едва около 6 процента руснаци, които обаче са "облъчвани нонстоп от пропагандата на Кремъл", посочват те.

Още след анексирането на Крим и избухването на конфликта в Донбас се заговори, че следващата мишена на Русия може да бъдат Литва, Латвия и Естония. Това разбира се е силно преувеличено, защото и трите страни са членки на НАТО. Но провокациите на руски изтребители във въздушното пространство над Прибалтика са почти всекидневие.

Москва веднага реагира на блокирането на програмата като обяви, че това е нарушаване на правата на хората да получават информация.