Издирването на тримата затрупани под руините на хотел „Вероника" работници продължава. В момента багерите разчистват под рецепцията. Предполага се, че на стълбището, което води към ресторанта, може да има затрупани работници.

Това е и последният шанс да бъдат открити оцелели след вчерашния инцидент в 11-етажния хотел в „Слънчев ден", обяви шефът на отдел „Дейности по защита на населението" към община Варна Купен Пашов.

Разчистването вече е достигнало до кота 0.

Проверени са асансьорните шахти на рухналия хотел, като там не е било открито нищо, добави Пашов.

Той отказа да прогнозира колко време ще продължи разчистването на рухналия хотел.

Според общинския специалист по защита на населението, шансът под руините да бъдат открити живи хора, е нищожен.

Кучето на БЧК, което беше включено в операцията по издирване, вече е освободено.

Според информацията на Инспекцията по труда строителят "Планекс" ООД е наел подизпълнител - „Бултранспорт груп" ЕООД. Оттам са наели друг, засега неустановен чрез официални документи подизпълнител, за извършване на разрушителните работи с помощта на едрогабаритна техника. Няколко дни са правени опити за разрушаване с малък багер, но тъй като нямало успех, на 6 април той бил заменен с по-мощен. С него също нямало резултат.

В деня на инцидента, около 4 следобед, било дадено разпореждане работниците да не бъдат допускани до обекта, тъй като е забелязано, че сградата се е наклонила. Според свидетелски показания неизвестно засега лице е разпоредило, въпреки забраната, пострадалите и още един техен колега да влязат в сградата с ръчни къртачи и да продължат разрушаването на колоните.

Техническият ръководител се възпротивил, но въпреки това работниците влезли. Един от тях излязъл да вземе техника в момента на срутването, благодарение на което не е сред пострадалите. Нито един от работниците не е имал трудов договор. За две от лицата в неизвестност не е документирано провеждането на начален инструктаж за безопасност.

Багерите, които разчистват руините на хотел "Вероника", са спрели временно работа, тъй като телефонът на един от издирваните работници – Манол Манолов, е започнал да звъни, предаде БГНЕС.

Предполага се, че телефонът на Манол Манолов е в джоба му. Екипи започнаха да звънят и на телефона на друг от издирваните – Тодор Димитров, с надежда и той да бъде чут и по този начин да открият къде се намират затрупаните.

По-рано асансьорната шахта на хотел "Вероника", до която стигнаха спасителните екипи и бе разчистена, за съжаление беше празна. Там не откриха тримата затрупани работници.

Хотел "Вероника" в курортния комплекс "Слънчев ден" се срути вчера, загина един мъж под руините – Борислав Асенов на около 40 години, трима души се издирват, като броят на издирваните може да се увеличи. Имената на издирваните работници са Тодор Тодоров Димитров, Манол Райчев Манолов и Йосиф, чиято фамилия все още е неизвестна.

"На обекта работихме около 15-20 души". Това каза пред БГНЕС Стефан Ангелов, един от работниците, който е бил вчера на смяна по време на срутването на хотел "Вероника" във Варна.

Продължението на разказа му е шокиращо. Работникът обяснява, че към 17 ч. "господин Георгиев" (бел. ред. – не е ясно кой е той, най-вероятно е техническият ръководител на обекта), нарежда на петима работници да влязат в хотела и да режат основите му с резачки. Единият от тях е отказал и се е отдръпнал встрани. Той обаче наредил на другите да влязат и да започнат да режат, като им е казал, че ако стане опасно имат 30-40 минути да избягат от обекта. След това се е качил на билото, което е над хотела и оттам също им е казал, че птичка да прелети над обекта, той ще им извика да се спасяват.

В момента, когато хотелът се е срутил, "господин Георгиев" по най-бързия начин се е качил в колата си и е изчезнал от обекта.