Газовите преговори между Украйна и Русия с посредничеството на Европейския съюз, които бяха насрочени за идния вторник в Берлин се отлагат, съобщи днес Европейската комисия.

Вместо тях другата седмица ще има консултации на техническо ниво в Брюксел, се казва в съобщението.

"Приветствам напредъка, който Русия и Украйна постигнаха досега, особено в продължаването на зимния пакет що се отнася до отстъпката и неприлагането клаузата "вземай или плащай. Сигурен съм, че експертните разговори ще подготвят основата за следващата среща на политическо ниво, която се предвижда все още да се състои през април", каза заместник-председателят на Комисията Марош Шефчович.

Зимният пакет предвиждаше Украйна да изплати газовия си дълг от над 5 милиарда долара и да предплаща заявените количества, срещу което получи редовни доставки от октомври до края на март с отстъпка от 100 долара в цената за 1 000 кубически метра газ. Клаузата "вземай или плащай" означава, че получателят на доставките заплаща цялото договорено количество, независимо дали го използва.

При изтичането на зимния пакет Русия и Украйна се решиха действието му да продължи до постигане на следващо споразумение. На 20 март те натовариха експертна група да подготви технически продължението на зимния пакет. Европейската комисия посредничи в преговорите, за да предотврати евентуални нови газови кризи. Русия прекъсна миналия юни доставките за Украйна, заявявайки, че ще ѝ доставя само предплатени количества. Украйна смята, че това едностранно решение е незаконнно.

Временните споразумения регламентират газовите отношения между двете страни, докато те водят арбитражно дело по търговските си спорове в сектора в арбиттражен съд в Стокхолм.