Благодатният огън грейна от Божи гроб в ръцете на Ерусалимския патриарх Теофил, предаде РИА Новости. 

Той символизира светлината на Господ, за която още апостол Петър говори и се счита за чудоден от християните. Огънят слиза от небето само при православните християни, които го раздават из всички крайща на планетата.

Всяка година на Велика събота на Божи гроб в ръцете на Ерусалимския патриарх грейва благодатният огън. И до днес тайнството оставна неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези. За милиони вярващи по целия свят огънят е небесно чудо.

Подготовката за слизането на огъня започва в събота сутрин. Параклисът Божи гроб внимателно се проверява за запалителни средства с цел да изчезне всяко съмнение, че чудото е плод на човешка ръка. Огледът правят представители на мюсюлманската общност в Ерусалим. След това вратите се запечатват с голяма пита пчелен восък. Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската църква, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб. Това е знак, че всички кандила в параклиса са изгасени.

Според старо поверие, ако благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие. Според поверията едно от кандилата над Божи гроб се самозапалва. От него патриархът запалва снопчета от по 33 свещи и ги изнася от храма. Всички протягат ръце, за да запалят свещите си и да се поздравят с "Христос Воскресе"! Огънят не пари в първите минути, след като лумва в Божи гроб.

У нас благодатният огън ще бъде донесен от ловчанския митрополит Гавриил на Летище София към 20.00 ч. От там ще бъде предаден на всички храмове в страната.