Папа Франциск използва днес думата "геноцид" за избиването на арменците в Османската империя в периода 1915-1917 г., предаде АФП.

Това стана на специална литургия, посветена на 100-годишнината от клането. Тя се състоя в базиликата "Свети Петър" във Ватикана. На нея бяха арменския патриарх Карекин II и президентът на страната Серж Саркисян.

"През миналия век нашето човешко семейство преживя три масови и безпрецедентни трагедии. Първата, която широко се приема като първия геноцид на ХХ век, порази арменския народ, каза Франциск. - Останалите две бяха дело на нацизма и сталинизма. Последваха и масови убийства - в Камбоджа, Руанда, Бурунди и Босна".

На 24 април се навършват 100 години от началото на клането на арменците в Османската империя. Най-малко 1,5 милиона арменци са прогонени от своите родни места към вътрешността на Мала Азия, където са брутално избити и ограбени.

Двадесетина страни в света, сред които Франция и Италия, признаха арменския геноцид. Турция обаче отрича това да е геноцид и твърди, че трагичните събития в края на Първата световна война са в резултат на гражданска война, в която са загинали както арменци, така и турци. Според Анкара жертвите не са 1,5 милиона, а между между 300 000 и 500 000 души.