Австралийският активист Джордж Джитоус е тазгодишният лауреат на наградата за мир „Сидни“. Журито удостоява 65-годишния художник с приза заради „неговия кураж да вижда и се изправя срещу насилието във военните зони по света“. Самият той заяви, че наградата е знак, че креативността е опозицията на войната.

В последните 45 години Джитоус е отразявал чрез картините, филмите и фотографиите си всеки голям конфликт в Африка, Азия, Близкия Изток и Европа – включително някои от най-кървавите като тези в Камбоджа, Босна и Руанда.

През 2007 г. Джитоус каза пред „Феърфакс Медия“, че Ирак е единствената война, от която чувства, че не е успял да избяга. Тогава той заяви:

„Не съм от онези артисти, които правят орнаменти за стена. Хората ме питат защо един художник трябва да отиде в епицентъра на войната. А аз ги питам – а защо повече художници не го правят? Това е най-големият конфликт, който сме виждали в съвременния свят“.

„Проповедникът“, 2001, Джордж Джитоус

„Джордж Джитоус е дързък, безочлив към неправдите – качества, с които австралийците се идентифицират“, каза председателят на фондацията, присъждаща наградата за мир, Дейвид Хърш. „Журито оцени, че уникалният му подход към изграждането на мира и социалната справедливост трябва да бъде признат и аплодиран“, добави той.

От около 6 месеца Джитоус е в Афганистан, където наставлява местни художници. Сега му предстои и учредяването на творчески колектив в местния град Джалалабад.

Самият той обаче не се смята за човек от същия калибър като предишни лауреати на наградата – като архиепископ Дезмънд Туту и Ноам Чомски, но заявява, че е много значимо, че артист е удостоен с награда за мир. „Артистите могат да направят голяма разлика. Ние създаваме, а креативността е обратното на войната“, обясни той пред „Асошиейтед прес Австралия“.

„Предвкусване на ужаса: Трофей“, 1990-92

Площад Славейков