Отец Сергий от Байконур освещава вече близо две десетилетия всички руски ракети, изстрелвани от местния космодрум, пише в. "Комсомолская правда".

Репортажът е посветен на 12 април - Деня на космонавтиката. На този ден през 1961 г. от Байконур в Космоса излита корабът "Восток-1", с който Юрий Гагарин прави първата в историята орбитална обиколка на Земята.

Ден преди старта отец Сергий се приближава до готовата за изстрелване ракета с голяма чаша, пълна със светена вода. Зад него в няколко редици за молитва се строяват всички свободни от дежурство служители на Центъра за подготовка на космонавти и космическия център "Южний". Този ритуал вече се е превърнал в своего рода задължгение.

Космическото оте освещава поредната ракета преди изстрелването й.

А отец Сергий, който е настоятел на байконурския храм "Свети великомъченик Георги Подебоносец", е известен като Космическото отче. Той освещава и кораби с екипаж, и безпилотни апарати, и спътници. Свещеникът е и духовен наставник на редица космонавти. Светското му име е Сергей Бичков. Служи в Байконур от 1996 г. По образование е богослов и има бакалавърска степен. Баща е на 7 деца. Има и един внук.

Първото освещаване отец Сергий извършва през 1998 г. Дотогава от Байконур били изстрелвани апарати, произведени по времето на СССР. Те обаче свършили.

Дошъл ред да бъде изстрелян функционално-товарният блок "Заря". Това е първият модул на Международната космическа станция (МКС).

"Тъй като ставаше дума за първия полет на апарат, произведен след разпадането на СССР, ни поканиха да го осветим. И ние го сторихме. И оттогава до днес той успешно работи като част от станцията. И така тръгна традицията", разказва Космическото отче.

Той осветил и ракетата "Протон". През следващата 1999 г. била изстреляна друга ракета със същото име. Тогава обаче незнайно защо от управата на космодрума решили тя да не бъде освещавана. И ракетата паднала само 70 секунди след старта. При втория опит Космическото отче бил на мястото си и полетът се оказал успешен.

Провалило се и изстрелването на беларуския спътник "БелКА". За него също решили да не викат Божии служители.

Освен кораби и ракети, отец Сергий кръщава и благославя космонавти.

Свещеникът благославя японския астронавт Коити Ваката.

През 1997 г. към орбиталната станция "Мир" излетели руснаците Василий Циблиев и Александър Лазуткин. Преди изстрелването се разблрало, че бордовият инженер Лазуткин не бил кръстен. Повиканият по спешност отец Сергий го посветил в християнската вяра в басейна на хотела в Байконур.

Полетът на Циблиев и Лазуткин се оказал най-тежкият в историята на орбиталните станции изобщо. Първо заради повреден елемент в системата за кислород на борда на „Мир“ избухнал пожар и двамата космонавти трябвало да надянат респиратори. После от строя излзла системата за терморегулация. В атмосферата на станцията попаднали отровни етиленгликолни пари. В резултат у Циблиев и Лазуткин получили алергични реакции, а температурата на "Мир" се покачила до плюс 30 градуса по Целзий.

По-късно при скачване товарният кораб "Прогрес" се блъснал в един от модулите на "Мир" и предизвикал разхерметизиране. За броени минути екипажът успял да запечата отново модула и да спаси не само него, но и себе си.

"Убеден съм, че кръщенето помогна на Лазуткин. При такъв ритуал всеки човек получава свой ангел хранител", смята отец Сергий.

Той твърди, че разполага със сигурни сведения, че самият Сергей Корольов - бащата на съветската космонавтика, е бил дълбоко вярващ човек. И като такъв умишлено е направил така, че излитането на Юрий Гагарин да се случи точно на 12 април. На този ден православната църква почита паметта на свети преподобни Йоан Лествичник. Светецът описва възкачването на човешката душа на небето в книгата си "Лествица към рая". "Лествица" е Стълбата на добродетелта.

Така изглежда храмът в Байконур.

Когато отец Сергий дошъл да служи в Байконур, там дори нямало истинска черква. За молитви било използвано помещение на закрит магазин за велосипеди. Храмът бил направен с дарения на офицерите от космодрума. А първите камбани Космическото отче направил от използвани кислородни бутилки, които режел сам. Едва по-късно в град Воронеж отлели камбани за храма в Байконур.