От години процентът на хората в Европа, които не се идентифицират с никаква религия, расте. Същото се случва и в САЩ. И въпреки това в следващите десетилетия процентът на нерелигиозните хора в световен мащаб ще намалява, сочи ново проучване на изследователския инстутит Pew, което е посветено на бъдещето на религиите.

През 2010 г. хората, които не са изповядвали никаква религия, са били 1,1 млрд. души в света или общо 16% от цялото население. Според прогнозата през 2050 г. атеистите ще са 1,2 млрд. по цялото земно кълбо, но ще представляват 13 на сто от жителите на Земята. Така в абсолютни стойности ще има увеличение на броя на нерелигиозните хора, но представителството им в проценти ще намалява. През 2010 г. в света се живеели 6,9 млрд. души, през 2050 г. те ще станат 9,3 млрд., изчисляват от Pew.

Атеисти, агностици и хората, които твърдят, че нямат определена религия ще станат повече, но броят на религиозните ще расте по-бързо. 

Тези прогнози вземат предвид демографски фактори като раждаемост, възрастова структура и продължителност на живот. 

Религиозните "никои" средно са по-възрастни и имат по-малко деца от религиозните. През 2010 г. например 28 на сто от хората, които са принадлежали към някои от световните религии са били по-млади от 15 години. При нерелигиозните процентът тогава е бил едва 19 на сто. В религиозните общности една жена средно ражда по 2,6 деца, при атеистите - 1,7 деца средно. Смята се, че около 60 млн. души в света ще се откажат от религията си между 2010 и  2050 г.

Прогнозата е, че към 2050 г. десетте страни, които имат най- много нерелигиозно население, ще намалеят като процент от жителите на света. Списъкът включва Китай, Япония, САЩ, Виетнам, Русия, Южна Корея, Германия, Франция, Северна Корея. Класацията на неверниците се води от Северна Корея - 71,3% от хората там не са религиозни. Следват Япония с 67,7% и Китай с 50,8%. Тези десет страни имат по-ниски нива на раждаемост и застаряващо население.

Някои социални учени предполагаха, че с икономическото развитие на държавите по-голямата част от техните жители ще предпочетат да се отдръпнат от принадлежността си към религия. Такъв процес се наблюдаваше в Европа. Но има много малко доказателства за подобна зависимост в мюсюлманските държави или в Индия, където преобладаващата религия е индуизмът. Въпреки бързото икономическо развитие, религиозните хора в тези страни са мнозинство.

Трябва да се има предвид, че в много отношение по въпроса са религиите Китай е бяла карта. Това е в сила особено за религиозно необвързаните китайци, които са около 700 млн. души.

Някои експерти смятат, че броят на християните в Китай расте, докато нерелигиозното население намалява. Ако това е истина и тенденцията се запази, тогава хората, несвързани с религия ще намалеят като процент от световното население в по-голяма степен, отколкото предполагат сегашните прогнози на института.