"Няма да ви кажа колко пари получих от Испания, питайте къде отидоха. Първото нещо, за което част от тях бяха похарчени, бе за погребението на родителите ми."

Това разказа пред Нова тв живеещата в Испания българка Елка Славова.

61-годишната ни днес сънародничка, родом от Троян, оцеля по чудо в атентатите в Мадрид на 11 март 2004 г. Тогава терористи от "Ал Кайда" взривиха 4 влака на три гари в испанската столица. Загинаха 191 души, сред които 4-ма българи.

Елка Славова оцелява по чудо в един от взривените влакове. Снимка Момчил Инджов

Трагедията става едва на четвъртия ден след пристигането на Елка Славова в Испания. Тя дошла там на 7 март и се настанила в мадридското предградие Алкала де Енарес. А на фаталния 11 март решила да види свой познат, работещ в града.

"Не си спомням много неща от взрива заради загубата на кръв. Видях само две дупки във вагона. И жената, която беше с мен, беше мого травматизирана. Но тя отиде да потърси помощ. Първо излязоп навън, но имах смелостта да се върна във вагона и да си потърся документите. После загубих съзнание. Тръгнах за Мадрид, а с озовах в болницата "Ла Пас", разказва Елка Славова.

Както и всички пострадали в атентатите, тя получила парично обезщетение от испанските власти. То е изготвено въз основа на степента на раняване, времето на загуба на трудоспособност и други критерии.

"Първо похарчих част от обезщетението за погребението на родителите ми. Те цял живот са работили, никога не са ходили по почивки и екскурзии. И след тази перестройка, като ограбиха всичко, се притесняваха, че няма да имат пари за погребение. Първо погребах мама, после татко", спомня си българката.

Друга значителна част от получените средства били загубени при децата й. Дъщерята на Елка Славова станала поръчител на своя приятелка, която обаче я излъгала. Наложило се да платят на банката недостигащите средства. Синът на троянчанката пък се развел и жена му взела купения от Елка за него апартамент.

"А дойдох навремето в Испания заради дъщеря ми и болното й дете", въздъхва сънародничката ни.

"Жалко за младите хора, които загинаха. Когато пристигнах, бях на 50 години. Мислех си, че, дори да умра, не е кой знае каква загуба. Защото освен двете ми деца имах по онова време вече и двама внуци", допълва тя.

Въпреки трудностите в Испания обаче Елка Славова няма никакво намерение да се връща за постоянно в България. Макар че си идва често заради децата и внуците. В момента сънародничката ни гледа възрастна жена в Алкала де Енарес.

"Животът в България е невъзможен заради заплатите, пенсиите и цените. Струва ми се невъзможно да се живее там. Навремето комшии ми помогнаха да оцелея след раздялата с мъжа ми. Сега обаче хората станаха по-лоши", завършва Елка Славова.