Северна Корея използва комисия на ООН, за да обвини публично Канада в лоша практика по отношение на човешките права.

Случаят е още един пример за тренда, поради който канадското правителство все повече недолюбва ООН - деспотични държави получават трибуна, на която да нападат своите демократични критици.

По-рано тази седмица Канада и САЩ изказват критика към Северна Корея в комисията за социални, хуманитарни и културни въпроси към световната организация.

Гилермо Ришчински, посланик на Канада към ООН, казва следното:

"Канада и канадците са дълбоко разстроени от съществуването на зони на тотален контрол и работни лагери в Северна Корея, и употребата на лагери и насилствени мерки, които засягат правата на хората с увреждания, включително и насилствените медицински тестове, които се прилагат върху тях."

Той призова Северна Корея да спре да тормози гражданите си, и поиска Съвета по сигурност на ООН да подготви пълен пакет санкции за азиатската държава.

По-късно делегатът Ким Сонг отвърна на удара със собствено изявление:

"Моята делегация напълно отрича политически мотивираните обвинения, отправени от САЩ, Канада, Австралия и Европейският съюз. Канада не е в позиция да критикува ситуацията с човешките права в други държави, тъй като е държава на неизпълнените обещания"

Той допълва, че в северноамериканската държава има много случаи на "расова дискриминация, лошо отношение към имигранти, психологически и физически тормоз на местното население". 

През септември Куба, Иран, Беларус и Русия също критикуваха Канада в ООН за нарушаването на правата на местното население.

В действителност, Канада не е била безгрешна - освен историческите престъпления срещу малцинствата, като отказването на убежище на евреи, бягащи от Холокоста, и затварянето на множество японски имигранти по времето на Втората Световна война, и днес има много проблеми с индианското население. Половината резервати нямат сигурен достъп до прясна вода, много са и случаите на дискриминация на трудовия пазар. Въпреки това, проблемите на Канада изглеждат незначителни в сравнение с изстъпленията срещу човешките права, които се извършват в държавите, които я критикуват.