„Радан Кънев прави силно впечатление, и ако успее да овладее криволичещото движение на „автомобила” на властта и да придаде на колата прав ход, има шансове да покаже възможностите си. Ако продължи това люшкане, на един от завоите колата ще ги изхвърли”.

 Това каза в студиото на „Резонанс” по Евроком  днес социологът Андрей Райчев. Според него по-рано имало съмнения, че Кънев е „едно приложение към Костов, безплатно, но нищо подобно не е, сериозен човек е”.

"Г-н Кънев ме зарадва, защото е млад играч, не е карал голяма кола, а играе опитно. Като че ли има талант да държи волана на държавата. На следващите избори ще видим какво ще стане", добави Райчев.

Той прогнозира също, че АБВ ще изпадне от властта, и това е трябвало да се очаква.

„Патриотичният фронт са във възход, те фактически не са в „колата на управляващите”, стоят настрани, държат крика и гледат страшно, което се харесва и е нормално за техния електорат”, смята социологът.

Според него „българинът не обича разправиите, затова не одобрява когато се карат избраните от него да управляват”.

„А те затова са там – във властта. Да спорят, да имат разногласия и да стигат до общи решения въпреки различията си”, добави Райчев.

Народът избирал управляващи и опозиция, но припознавал само управляващите за свои, а като че ли опозицията не е негова.

„Опозицията също е наша, а и тя е отишла в парламента, за да оспорва, да търси грешките на управляващите – те всички заедно са там, за да се карат, те трябва да се карат – това е тяхната работа, не е нормално, ако всички са на едно и също мнение”, каза социологът.

В коментар за президента Росен Плевнелиев той припомни, че неговата роля е изключително важна по време на кризи и даде пример: „Той вече състави два служебни кабинета и върви към трети, както се казва”.

Следващите избори ще са вероятно през 2016 година „две в едно” – парламентарни и президентски, а Плевнелиев имал шансове за още един мандат, прогнозира още Райчев.