А.Мюлер, Дойче веле

"Очаквах, че на протеста ще дойдат само шепа хора. Но само за час се събраха над 15 хиляди души. Вярвах, че щом комунистите се оттеглят от властта, автоматично ще се сдобием с демократично правителство, което ще ни отведе в Европа. Това беше надеждата ни", разказва Елена Згардан, която е била сред организаторите на протестите в Кишинев преди шест години, довели до свалянето на комунистическото управление.

Отрезвяването

Европейската интеграция на Молдова изглежда обаче по-трудна от когато и да било, тъй като след последните парламентарни избори политическото положение е твърде нестабилно. Либерално-демократическата и Демократическата партия - и двете с проевропейски характер - формират правителство на малцинството, което разчита на подкрепата точно на политическия си противник - комунистите.

27-годишната Елена Згардан е разочарована от факта, че Комунистическата партия отново дърпа конците: "Проевропейските партии постоянно упрекваха комунистите, че действат тоталитарно. И постоянно заявяваха пред представителите на чужди правителства, че искат да попречат на завръщането на комунизма. Сега си даваме сметка, че очевидно са ни заблуждавали. Те се държат като псевдоевропейци, които не се свенят да преминат на страната на врага, ако това им е изгодно", казва Елена Згардан.

Мнозина в Молдова споделят опасението, че това правителство ще отклони страната от проевропейския ѝ курс. При това миналия юни Кишинев подписа споразумение за асоцииране с Европейския съюз, с което страната се задължава да изгради правова държава по европейски модел. Досегашните резултати обаче не са никак впечатляващи. Например в борбата срещу корупцията. По този повод шефът на представителството на ЕС в Кишинев Пирка Тапиола заплаши с прекратяване на насърчителните средства, ако не настъпи промяна. Според молдовския политолог Валентин Долганюк, острите думи на европейския дипломат не са изненадващи: "Интересът на Европейския съюз към нашата страна постепенно спада - настъпва отрезвяване. В нашите управляващи партии членуват мнозина олигарси. Те през цялото време говорят за европейска интеграция, но всъщност изобщо не я искат. Искат да запазят статуквото и да си останат олигарси".

Между Москва и Брюксел

Местните олигарси поддържат множество непрозрачни бизнес-връзки с Русия - и в банковия, и в застрахователния, и в енергийния сектор. При интегриране на страната в Европейския съюз тези незаконни сделки ще се окажат под въпрос. А към това се добавя натискът от Москва - Русия не иска да изгуби влиянието си в бившата съветска република.

В края на март правителството в Кишинев замрази временно планираната заявка за европейско членство. Това не означава, че се отказваме от Европа, уверява депутатът Игор Корман от управляващата Демократическа партия, смятан за горещ поддръжник на евроинтеграцията на страната си. "Може да се получи така, че пътят ни към Европа да се забави. Но не мога да си представя, че Молдова ще се ориентира в друга посока. Това би било смъртоносно за страната", казва Корман.

Междувременно в центъра на столицата Кишинев са се събрали група дребни предприемачи, които протестират срещу правителството. Елена Згардан наблюдава безучастно протеста им. "Има нещо, което научих от демонстрациите през 2009 година - когато се бориш срещу нещо, имаш нужда от алтернатива. Сега знам срещу кого трябва да се борим, но не знам за кого".

Плановете на Елена вече са други - възнамерява да напусне страната. Тя е компютърен специалист и се надява да си намери добра работа в чужбина. Така личната ѝ европейска интеграция определено ще се ускори.