Крайнодясната унгарска партия „Йобик“ спечели първия мажоритарен депутат в историята си. Националистите спечелиха частичните избори в Таполца – район, който изпраща един депутат по мажоритарната система. Досега „Йобик“ имаше 23-ма пропорционално избрани депутати, но мажоритарните райони по традиция бяха запазени за най-големите партии. На последните избори миналата година управляващата „Фидес“ спечели почти всички мажоритарни мандати.

Тази неделя „Йобик“ се наложи с мнозинство само от 300 гласа в Таполца и се очертава като сериозно предизвикателство за управлението на Виктор Орбан. Новият депутат от крайнодясната партия се казва Лайош Риг.

"Настроенията в Унгария са за смяна на правителството и с успеха на „Йобик“ страната най-после има сили да смени управлението“, коментира лидерът на партията Габор Вона пред привърженици в Таполца.

Лидерът на управлващата дясноцентрискта „Фидес“ и министър-председател Виктор Орбан коментира загубата в популярния си стил на футболен запалянко.

Понякога топката удря гредата“, написа Орбан във фейсбук профила си.

Фидес“ спечели убедително последните парламентарни избори, а „Йобик“ спечели 20% от гласовете.

През февруари партията на Виктор Орбан загуби мнозинството си от две-трети в парламента след други частични избори. Популярността на „Фидес“ намалява заради скандалите и обвиненията в корупция, отпадналото намерение за въвеждане на данък върху интернет трафика, както и ограниченията за търговията в неделите.