Русия с голяма вероятност ще се откаже от транзита на природен газ през Украйна след 2019 година. Тогава изтича действащия в момента договор за пренос, който няма да бъде удължаван. Това потвърди министърът на енергетиката на Русия Александър Новак, цитиран от РИА Новости. 

"Господин Милер (Алексей, шеф на "Газпром") вече го каза. Сега всичките ни усилия са насочени към строителството на преносната инфраструктура в Турция и на границата между Турция и Гърция, откъдето ще минават доставките на газ за Югоизточна и Централна Европа", е отговорил Новак на журналистически въпрос дали решението за спиране на транзита през Украйна е окончателно.

След това той допълнил:

"Контрактът с Украйна е до края на 2019 г. Строителството на новата газотранспортна инфраструктура е направен така, че да се диверсифицират транзитните рискове. В много голяма степен този въпрос вече е решен".

И Новак, и Алексей Милер днес са на конференцията „Европа и Евразия: път към нов модел на енергийна сигурност" в Берлин.

"Не е истина, че спирането на проекта „Южен поток" е свързано с това, че „Газпром" не е бил готов да работи в съответствие със заложените в Третия енергиен пакет правила и да съблюдава европейското законодателство. Целта на блокирането на проекта в действителност е запазване на статуквото - транзит през територията на Украйна. Няма друга причина и цел за спирането на „Южен поток", е казал на форума Алексей Милер.

По думите му "Газпром" е готов да построи „Турски поток" и да чака изграждането на европейската инфраструктура за него.

"Решихме да изградим газопровода по дъното на Черно море до Турция и създаване на центрове за пренос на газ до границата с Турция и Гърция, до границата с ЕС. Тези съоръжения ще бъдат построени. Всички рискове, които съществуват и в частност времевите рискове за изграждането на новите мощности до границата с Турция и Гърция, лежат на гърба на ЕС, на Европейската комисия. Сроковете ни притискат - мощностите трябва да заработят от края на 2019 година".

Според него „Газпром" не изключвал възможността да участва в проекти за строителство на газопроводи в Европа, които ще бъдат инфраструктурно продължение на "Турски поток".

 По отношение на плана на Европейската комисия за създаване на Енергиен съюз той предупреди, че установяването на единна цена на газа ще доведе до поскъпване на горивото в много държави. Според него, ако цената на руския газ бъде еднаква за всички европейски държави, то тя ще бъде с максимални стойности.