Президентът на руската федерация Владимир Путин подписа указ, с който промени списъка със санкции от 2010 година, който Русия наложи срещу Иран заради решение на Съвета за сигурност на ООН. Промяната е малка – от подточка б“ отпада изразът „зенитни ракетни системи С-300“.

Промяната влиза веднага в сила.

Доставката на високотехнологичното военно оборудване беше отменена през 2010 година, след като ООН наложи санкции на Иран заради ядрената програма.

Решението на Путин идва след постигнатия пробив и договореното предварително споразумение между световните сили и Техеран – ограничаване на работата по ядрената програма срещу отхлбване на санкциите.

Въпреки санкциите обаче, Русия и Иран запазиха близки отношения.

Договорът за доставка на ракети С-300 от 2010 г., бе остро критикуван от Израел и САЩ, които се опасяваха системите да не бъдат използвани за защита на ядрените обекти на Иран.

След отмяната на доставките, Иран заведе дело за милиарди долари пропуснати ползи. Москва обаче отговори, че няма никакъв друг избор освен да изпълни решението на ООН и да спре сделката.

Днес вече руското министерство на отбраната обяви, че е готово да извърши доставката на С-300 „изрядно“.

Русия бе една от шестте световни сили, които постигнаха рамково споразумение за ядрената програма на Иран. Двете страни си поставиха срок до 30 юни, за да изготвят пълното споразумение.