Изложбата "Епопея на тракийските царе" в Лувъра се открива официално днес. То ще стане в присъствието на премиера Бойко Борисов, министрите на културата на България и Франция Вежди Рашидов и Фльор Пелрен, на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, зам.-председателя на ЕК Кристалина Георгиева и известната френска певица с български произход Силви Вартан.
Ден по-късно ще има второ откриване в присъствието на директорите на 17-те български музея, предоставили свои експонати за изложбата, както и спонсори, финансирали консервацията и реставрация на уникалните предмети.
Експозицията е разположена в четири зали в крило "Ришельо” в близост до пирамидата и ще може да бъде видяна между 16 април и 20 юли 2015 г.

Концепцията на изложбата и подборът на предметите са дело на трима френски и двама български куратори, уточняват от сайта "Площад Славейков". От българска страна това са проф. д-р Тотко Стоянов от катедрата по Археология при СУ „Св. Климент Охридски” и доц. д-р Милена Тонкова, ръководител на Департамента по тракийска археология при Националния археологически институт с музей при БАН. От френска страна са президентът на Лувъра д-р Жан Люк Мартинез и специалистите от Департамента по гръцка, етруска и римска древност д-р Александър Баралис и д-р Негин Матийо.

Фокус на изложбата е Одриското царство. За пръв път ще бъде представен пълният гробен инвентар на богатите погребения на тракийски аристократи от некрополите при Дуванли, Калояново-Чернозем и Маломирово-Златиница, които илюстрират формирането на царството на тракийското племе одриси, икономическата мощ на владетелите му от V до началните десетилетия на ІІІ век пр. Хр. За разлика от предишните тракийски изложби, включващи главно предмети от благородни метали, в тази изложба за първи път гробните комплекси са представени в тяхната цялост, за да се демонстрират всички елементи на тракийските погребални обичаи – инсигнии на властта, комплекти от банкетни съдове – метални и глинени, защитно и нападателно въоръжение, украса на конската амуниция, накити и аксесоари, и дори дребни глинени предмети с магическо предназначение.

Централната част на изложбата ще представи царското погребение в могилата Голямата Косматка край Шипка, считана за гроб на тракийския владетел Севт ІІІ – откритие на археолога д-р Георги Китов (1943-2008). Бронзовата глава на царя – шедьовър на античната скулптура, е най-важният акцент на предстоящата експозиция. До нея ще бъдат представени шлемът с името на древния властелин, неговите наколенници, разкошният златен венец, богато инкрустираните със злато меч и ножница, златна чаша, сребърна и бронзова кани, амфори за вино, златните апликации от конска амуниция, нишките от златотъкан килим, изящната пиксида с форма на мида от сребро с позлата, стригила, алабастрони, части от ризница и оръжия.

По време на посещението си в Париж Борисов ще се види с президента на Франция Франсоа Оранд. По информация на пресслужбата на МС там ще присъства и френският премиер Манюел Валс. Борисов ще има среща и с Никола Саркози, председател на Съюза на народното движение и президент между 2007 и 2012 г. В Париж е и вътрешният министър Румяна Бъчварова.