Британските консерватори на премиера Дейвид Камерън ще дадат възможност на над 1 милион души да купят с намаление жилищата, които обитават, пише Ройтерс.

Това ще бъде една от точките в манифеста на партията, който трябва да бъде огласен днес. Тя ще е част от "консервативната мечта", с която торите смятат да привлекат гласове на парламентарните избори, насрочени за 7 май.

Обещанието е да бъде удължена схемата "Право на закупуване", въведена за първи път от консервативната премиерка (1979-1990) Маргарет Тачър. То бе една от главните причини тя да спечели три пъти поред парламентарните избори.

Камерън се надява чрез тази схема да привлече обратно гласоподавателите си от работническата класа, които загърбиха торите и подкрепиха антиевропейската Партия на независимостта на Обединеното кралство, оглавявана от Найджъл Фарадж.

Предстоящите избори във Великобритания ще бъдат най-оспорваните от 70-те г. на ХХ век насам. Макар според едно от проучванията торите да водят с 6 пункта пред лейбъристите, тази преднина може лесно да се стопи.

Схемата "Право на закупуване" ще позволи на 1,3 милиона семейства, обитаващи т. нар. социални жилища, да се сдобият с тях срещу сериозна отстъпка. На мястото на всяко продадено жилище трябва да бъде построено ново.

Това е сериозна промяна на стратегията на консерваторите, отбелязват анализатори.

Освен това се очаква Камерън да обяви, че работниците с ниски доходи няма да плащат данъци.

Само ден по-рано своя манифест обяви и опозиционната Лейбъристка партия. Нейният лидер Ед Милибанд прави всичко възможно тя да изчисти имиджа си от твърденията, че не може да се вярва на нейната икономическа програма.