"Протест срещу циганските своеволия и бездействието на държавата". Това е мотото на инициатива, която се организира във Фейсбук. Протестът е насрочен за 2 май на  площада пред парламента. Участие в протеста към 10.00 ч. днес са заявили 15 578 души.

Като организатор на протеста е посочена организацията "Да спрем циганските своеволия". Хората, които стоят зад тази организация, не са се афиширали с имената си. Коментарите им са направени от името на фейсбук-страницата на организацията. На няколко пъти Клуб Z  се опита да се свърже с тях. Накрая получихме отговор: "Скоро ще се свържем с вас :-)".

В призива, с който се подканят хората да се включат в протеста, се казва следното.

"Българи, призоваваме всеки един от вас, независимо в кой град живее - подкрепете протеста, организиран в името на майка България и в името на всеки, който тръпне и милее за съдбата на прекрасната ни Родина. Нека докажем, че „столицата“ е само една административна единица , че в името на една кауза, патриоти могат да се съберат от цялата страна, да се обединят и да покажат силата на българския дух. Нека покажем, със страшната сила на която сме способни, че никой по целия свят и още по-малко в България, не може да нарича българина-гяурин ,да скандира „българите на кайма“ и това да остане безнаказано. Нека именно под надписа „Съединението прави силата“, да онагледим и да дедем пример, колко силни всъщност са тези отдавна забравени думи... И нека Бог бъде с нас!"

(Оригиналният правопис е запазен - б.ред.)

Мнозина от заявилите, че ще се включат в протеста, са отправили въпроси към организаторите, като обобщеният отговор на питанията е изключително интересен.

Според организаторите основните цели на протеста са две. Първото е всеки българин да има право на огнестрелно оръжие, което да може да използва само в дома си, без да бъде съден . Второто - забрана за гласуване на хора, незавършили основно образование.

От обясненията на организаторите става ясно, че протестът е мирен само и единствено с цел да бъде допуснато неговото провеждане. Те заявяват, че няма да допускат партийни знамена и символи, ако такива се появят на площада.

Ето точния текст на отговора от името на "Да спрем циганските своеволия", написан преди няколко дни от Габрово:

"Здравейте, понеже виждам че основно въпросите,които се задават са два - Какви са целите на протеста и мирен ли ще бъде, искам да ги уточня, за да няма заблудени и хора, които се чувстват излъгани. Първо, като цели на протеста, ще бъдат формулирани две основни идеи които мисля, че няма българин който да оспори като несъстоятелни и безсмислени. Първото искане ще бъде свързано с промяна на съдебната система и гарантиране сигурността на българина ако не на улицата то поне в границата на собствения му имот-накратко в сила да бъде приложена системата по-известна като "Моят дом е моята крепост".Това на практика ще позволи на всеки гражданин, легално да се сдобие с огнестрелно оръжие, което да няма право да изнася извън границите на имота си и в случай на кражба и нахлуване, да бъде освободен от наказателна отговорност. Второто искане ще бъде свързано с налагането на образователен ценз, и ограничаване правото на глас на хора незавършили основно образование. Едва ли има нужда да пояснявам подробностите около това искане. Относно това под какво форма ще се състои протеста,трябва да стане ясно на всички, че за да се състои едно такова събитие, то не трябва да бъде забранено от община София. Ако протеста бъде забранен, влизаме в нелегалност, а в такъв случай, последиците биха били крайно неблагоприятни.Така че, протеста ще бъде обявен като мирен и ще се проведе като такъв. Знам,че мнозина от вас ще възразят срещу мирното протичане на протеста, но се замислете за хората които са свързани с организацията и ще осъзнаете, че ако обявим протеста пад каквато и да е форма,различна от "мирен", ще подпишем сами осъдителните си присъди. Важно също е да обявя, че протеста не е обвързан с никоя партия, така че всякакви партийни агитации,знамена,възгласи, провокации и т.н.т. са нежелани и няма да бъдат допуснати".

Под информацията за събитието има десетки коментари, които Клуб Z не желае да цитира - те са откровено расистки и човеконенавистни.

Миналата седмица представители на ромски организации протестираха на жълтите павета заради езика на омразата, който се използва от парламентарната трибуна. Протестът бе насочен най-вече срещу лидерът на НФСБ Валери Симеонов и неговите депутати.