Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще спре временно строежа на къмпинг "Юг". Реакцията бе съобщена на спешно свикана съвместна пресконференция на МОСВ и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Екип на РИОСВ - Бургас извършва проверка, като първоначалните заключения са, че не са спазени всички процедури, необходими по екологичното законодателство, съобщи зам.-министърът на околната среда и водите Бойко Малинов. Ако това се потвърди, ще бъде наложена принудителна административна мярка за спиране на стрежа до извършване на необходимите процедури по Закона за биологичното разнообразие, обясни той.

От екоминистерството са категорични, че строежът не се извършва върху дюни. 

"Излетите фундаменти не са върху дюни", категоричен е директорът на Националната служба за защита на природата Михаил Михайлов. Той обясни, че теренът не е включен в срециализираната карта на дюните, която е правена през 2012 г., но не каза върху какъв вид скала или почва са бетонните плочи.

"Специалистите, изготвили картата на дюните, нямат задължение да определят вида на терените извън тях", коментира той.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обясни, че строежът се извършва в урбанизирана територия, категоризирана по подробен устройствен план през 2004 г. Разрешителното за строеж е с обща площ от 1173 кв. м, и е от края на 2012 г. Но още тогава действието му е спряно от Регионалната Дирекция за национален строителен контрол поради изтекъл срок на ОВОС-а на обекта. Наложени са санкции и на главния архитект на община Царево, защото е издал строителното разрешително.

Но в последствие Бургаският административен съд е отменил решението на РДНСК, както и наложената на архитекта глоба с мотиви, че строителният контрол не е компетентен по екологичните норми.

"Интересното е, че съдът не е отменил заповедта на РДНСК за спиране на строежите на плаща "Корал", която е със същите мотиви, както и тази за къмпинг "Юг". Но съдебният състав по двата случая е различен", каза Лиляна Павлова.

Тя съобщи още, че другата седмица ще бъде обявена процедура за концесия на "Корал", като за първи път ще има изисквания това да е екоплаж. Всички преместваеми съоръжения и обекти ще трябва да са направени от екоматериали, а свободната зона ще е по-голяма, обясни министърката.