ДИЛЯНА ДИМИТРОВА

Рекламата за изложбата с български съкровища „Епопея на тракийските царе“, която се открива тази вечер от 18,30 ч. в Лувъра, е почти невидима. Липсват предварително обещаните в метрото 220 пана, представящи в прочутия музей най-ценните артефакти, открити по нашите земи. Парижани и стотиците туристи във френската столица не знаят, че се открива подобна експозиция.

Кацайки на летище „Шарл дьо Гол“, потърсихме погледа на Севт Трети – „рекламно лице“ на изложбата, сред десетките билбордове. Но не го открихме. Няма го в метрото, не го видяхме никъде по рекламните площи по пътя към центъра на Париж. Срещнахме очи в очи древния владетел, едва когато стигнахме до самия Лувър. На фасадата на музея е опънат около 10-метров плакат на изложбата. Под колоните близо до входа е поставен втори постер, вече с доста по-скромни размери.

Транспарантът с образа на Севт Трети.

Транспарантът с образа на Севт Трети.

Неколцина журналисти са поканени да разгледат изложбата преди официалното й откриване на българския министър-председател Бойко Борисов. В този ден – вторник, Лувърът е затворен за посетители. Слизаме по ескалатора под пирамидата и виждаме… трети плакат на изложбата – на входа на самото крило „Ришельо“. Явно на тези постери, отпуснати ни от Лувъра, ще крепи разгласата за изложбата, която представя най-богата нашата древност.

Официалното откриване бе в почивния ден на Лувъра.

Официалното откриване е в почивния ден на Лувъра.

Пари за реклама от наша страна не е имало. Ангажиментът, оказва се, е бил поет от френска страна. Бюджетът на изложбата е 950 хил. евро – от Лувъра, от посолството на Франция в България, от много френски фирми с представителства в България. Страната ни предоставя най-важното – експонатите.

Постер със скромен размер под колоните на Лувъра.

Постер със скромен размер под колоните на Лувъра.

„Траките на гости на Лувъра“, гласят някои от заглавията, представящи изложбата във френски сайтове. В статиите експозицията е описана като ВИП заради присъствието на Силви Вартан, френският президент Франсоа Оланд няма да уважи откриването. На срещата с кураторите дойдоха мнозина френски журналисти.

6

Третият плакат с образа на царя на одрисите на входа на крило „Ришельо“.

Междувременно българският министър-председател бе на среща с Оланд в Елисейския дворец. Министърът на културата Вежди Рашидов се срещна с френската си колежка Фльор Пелерен. Двамата подписаха съвместна Декларация за защита на авторските права и културното наследство. Очаква се да подпишат скоро и Споразумение за борба с нелегалния трафик на културни ценности.

Лувърът днес е празен.

Лувърът днес е празен.

Госпожа Пелерен поздрави Вежди Рашидов за изложбата „Епопея на тракийските царе” в Лувъра и за изграждането на Националната галерия „Квадрат 500” в София и изрази съгласие някои от големите музеи в Париж като „Гран Пале” и Музея „Д’Орсе” да си сътрудничат с новия български музей.

Вежди Рашидов подари реплика на съд от Панагюрското съкровище на френската си колежка

Вежди Рашидов подари реплика на съд от Панагюрското съкровище на френската си колежка Фльор Пелерен.

площад Славейков