Само един съдия - Калоян Топалов, е подал документи за председател на Софийския градски съд, съобщи БГНЕС, цитирайки информация от Висшия съдебен съвет. 

Днес изтича срокът, в който желаещите да оглавят сочения за най-важен окръжен съд в страната можеха да подадат документи. Съществува обаче вероятност заявления да са изпратени по пощата и името на кандидата да бъде обявено по-късно.

Единственият засега кандидат в момента правораздава в Гражданската колегия на СГС, където е командирован от Софийския районен съд през 2012 г. От декември 2014 г. е назначен на постоянна длъжност след издържан конкурс. Топалов е съдия от 1999 г. Има и двугодишен преподавателски опит в Института по правосъдие.

Постът на административен ръководител на СГС бе овакантен, след като в края на февруари месец оставка подаде съдия Владимира Янева, която бе избрана на тази позиция през май 2011 г. Срещу нея в момента се води дисциплинарно производство, а ВСС на два пъти отказа да й образува второ заради скандала "Червей".