Да се лети над Балтийско море става опасно. За това предупреждава доклад на Европейската агенция за авиационна сигурност (EASA), който Европейската комисия вчера предпочете да не публикува, а да предаде поверително на националните власти.

Части от документа обаче изтекоха в медиите благодарение на съобщение, което прес службата на Комисията беше публикувала по грешка. От тях се разбира, че сигурността на гражданските полети е била многократно застрашавана от бойни самолети, чиито полети са зачестили в района и които неколкократно са нарушавали въздушното пространство на балтийските държави. 

Те летят най-често в международно въздушно пространство, без да влизат във връзка с наземните центрове за управление на полетите и без да включват транспондерите си, устройства за приемане и предаване на сигнали, благодарение, на които летателните апарати могат да бъдат обозначени. За 16 такива случая с бойни самолети застрашаващи граждански полети над Балтийско море се говори в доклада.

В 13 от тях изтребители и бомрабдировачи са се разминали в опасна близост с пътнически самолети, в три са нарушили въздушното пространство на балтийските държави. В един от цитираните случаи два самолета са се разминали на 100 метра височина, докато разстоянието в хоризонталната плоскост между тях е било 900 метра - дистанции опасно малки за авиацията.

Докладът внимателно избягва да уточни националността на самолетите и мястото на инцидентите, но европейски източник пожелал анонимност каза, че става дума за военновъздушните сили на Русия.

Миналия декември Швеция и Дания привикаха руските посланици, за да протестират, след като излитащ то Копенхаген самолет на шведския превозвач SAS за малко не се сблъска с руски изтребител. Русия твърди, че увеличената активност на бойната ѝ авиация в района е в отговор на тази на НАТО, коато усили въздушните си партрули в Балтийските държави и Полша при ескалацията на кризата в Украйна.