Във Великобритания е прието, че една средна или голяма чаша вино е дозата, която е препоръчително да не се надхвърля. Водещ учен в тази област обаче оспори тези твърдения, съобщава "Дейли мейл".

Според бившия експерт по алкохола на Световната здравна организация д-р Кари Пойколайнен около бутилка вино на ден няма да увреди здравето ви. Пойколайнен е анализирал изследвания, правени десетилетия наред, посветени на ефекта на алкохола върху човешкото тяло. Заключенията му - пиенето е вредно, ако консумирате повече от 13 единици дневно, една бутилка вино съдържа 10 единици. Той отива по-далече - твърди, че ако пиете повече от сега препоръчваната доза от около чаша, може даже да е полезно за здравето ви.

"Всички доказателства сочат, че умереното пиене е по-добро от пълното въздържание, а  злоупотребата с алкохол е по-лоша от въздържанието", класифицира ситуацията специалистът. Според него не пречи умерените дози  да са по-високи от сегашните препоръки.

В отговор на тези изявления на Пойколайнен, Джулия Манинг от НПО-то "Здраве-2020" обяви: "Това е много нездравословен принос към темата. Твърдят се неща, за които не виждаме доказателства. Алокхолът е токсин, рисковете при консумацията му са повече от ползите".