Прокурорът от Софийската градска прокуратура Маргарита Немска е отказала да подкрепи протеста на по-долната инстанция - Софийска районна прокуратура, и не пожела преразглеждане на оправдателната присъда на Асен Генов и Цветелина Сърбинска. Двамата бяха арестувани в нощта на 7 ноември 2013 година заедно с още четирима души на съседна на "Позитано" улица в София. По-късно бяха обвинени за изписването на "БКП - Позор" и "Кой" върху скулптурната композиция пред централата на БСП.

Прокурор Немска не само не потвърди протеста на колегата си, но и призова съдът да потвърди присъдата на Софийския районен съд. В края на октомври съдия Мирослава Тодорова определи действието на двамата като "политически акт в контекста на актуалния обществен дебат за миналото". Освен това прокуратурата не е успяла да докаже съпричастието на Генов и Сърбинска към деянието.

Въпреки това районната прокуратура реши да протестира оправдаването на двамата. Днес прокурор Немска не само не се присъедини към позицията на колегите си, но и допълни, че деянието не е съставомерно, но дори и да е така, то няма достатъчно доказателства, че точно двамата са извършителите.

Очаква се Софийският градски съд да потвърди оправдателната присъда и да публикува решението си в законния 30-дневен срок. 

"Това означава, че досега всички действия на прокуратурата са били мотивирани само и единствено от целта за политическо преследване, въпреки липсата на каквито и да било данни срещу нас и липсата на данни за хулиганство", коментира пред Клуб Z Асен Генов. 

Според него всичко е можело да приключи още на 7 ноември 2013 г. сутринта, "като ни освободят без да повдигат обвинение. Просто две години ни изгубиха нервите и времето".

Решението на прокурор Немска е в унисон с отказа на прокуратурата да повдигне обвинение и на задържаните през септември за изписването на паметника на Съветската армия с "Окупатори". Вчера отново двама души бяха арестувани заради надписването на паметника с "Лустрация - Демонтаж", но няколко часа по-късно бяха освободени и прокуратурата се отказа изобщо да повдига обвинение. 

"Това означава, че вече никой не трябва да бъде обвиняван в хулиганство за изразяване на политически позиции върху спорни паметници", коментира още Генов.