Жертвите от атентата в църквата "Св. Неделя", извършен на днешния ден преди 90 години, ще бъдат почетени със заупокойна молитва в храма в неделя. Това казаха за Клуб Z служители от църквата.

Причината за отлагането с няколко дни е фактът, че днес все още продължава Светлата седмица след Великден.

Атентатът в "Св. Неделя" е извършен на 16 април 1925 г., като на този ден тогава се е падал Велики четвъртък. Зловещият акт е дело на дейци на военната организация на БКП. В този ден е погребението на ген. Константин Георгиев, убит два дни по-рано пред очите на внучката си пред църквата "Св. Седмочисленици", където е отивал на вечерна служба.

В периода януари-март в църквата са пренесени 25 кг взрив. Жертвите на атенатата са 213. Целта на атентаторите е да ликвидират политическия и военен елит на страната, който се е събрал в църквата по повод опелото на ген. Георгиев. Повечето от загиналите обаче са странични хора. 

Атентатът в "Св. Неделя" е кулминацията на лявата съпротива срещу режима, наложен след преврата от 9 юни 1923 г. Той е последван от гонения срещу комунисти, като жертва на тези гонения стават видни български интелектуалци, нямащи нищо общо с атентата, като сред тях са Гео Милев, Христо Ясенов и др.

Десетилетия наред атенататът в "Св. Неделя" е най-големия подобен терористичен акт в света.