След като се оказа, че много световни държавници няма да уважат честванията в Москва за Деня на победата, заради агресията на Кремъл в Украйна, сега е на ход организацията на зрелищна акция на поддръжници на Владимир Путин и то не къде да е, а в германската столица.

Руският мотопоход "Нощни вълци" възнамерява да проведе на шествие в центъра на Берлин на 9 май. Това съобщи "Ди Велт", позовавайки се на високопоставени източници в сферата на сигурността във Федералната република. Очаквало се шествието с мощните мотори да премине през германската столица и да завърши в Трептауер парк, където е издигнат паметник на загиналите червеноармейски солдати през Втората световна война.

Полицията обаче досега не е уведомена официално за провеждането на такова мероприятие. Според "Ди Велт" когато това стане факт в близките дни, организаторите ще получат отказ.

"Нощните вълци" и техният предводител Александър Залдостанов вече са уведомили полските власти, че възнамеряват да прекосят Полша, за да празнуват Деня на победата над нацистка Германия в Берлин.

Шефът на "Нощни вълци" - приятел на Путин

В Полша вече има ясно изразена съпротива срещу организирания мотопоход. Също и от Германия има ясни сигнали, че Залдостанов и неговите поддръжници, които се очаква да бъдат около 5000, са нежелани. Предводителят на групата е смятан за приятел на руския президент Владимир Путин, а и самата организация се подкрепя от Кремъл.

В случай, че конвоят на руските рокери иска да пътува през Берлин, то трябва да бъде уведомена общината в града. Те могат да го организират и като частно мероприятие. Властите очакват точно това и ще са подготвени, пише "Ди Велт".

Според изданието вече вървели разговори с полските власти мотористите изобщо да не бъдат допуснати на германска територия.