Руските власти забраниха новия филм с Гари Олдман „Дете 44“ да се прожектира в страната буквално часове преди премиерата му. Според културното министерство би било неподходящо да лентата, в която действието се развива в Съветския съюз по време на Сталин, да се излъчва седмици преди честването на 70-ата годишната от Деня на победата.

Заради забраната руските киномани няма да имат възможността да гледат легално как Гари Олдман и Том Харди преследват сериен убиец на млади момчета в политическия контекст на режима на Сталин.

Решението за спирането на трилъра „Дете 44“ е взето, след като представители на Министерството на културата са изгледали филма. Според официалното изявление на ведомството журналисти се обърнали към властта с въпроси за „изкривяването на историческите факти и интерпретиране на събитията преди, по време на и след Великата патриотична война“ (както в Русия наричат Втората световна война).

„Важно е да се сложи край на безкрайния низ от шизофренични отражения на самите нас“, заяви и лично руският министър на културата Владимир Медински, цитиран от РИА Новости. Според него филмът изобразява не страна, а Мордор, с „физически и умствено низши подчовеци“.

„Дете 44“ е по романа на Том Роб Смит от 2008 г., който разказва за агент по сигурността по следите на сериен убиец на деца, въпреки опитите на правителството да прикрият престъпленията.

През последните години Русия опитва да прекрои наратива за противоречивия режим на Сталин – а усилията в тази посока се ускориха още повече, след като преди около година Кримският полуостров бе анексиран. Властите се опитват да възстановят репутацията на комунистическия лидер като строител на руския народ и архитект на победата над нацистите, а не като човек, довел милиони свои поданици до смъртта. И според социологическите проучвания усилията им постепенно се увенчават с успех – и популярността на Сталин сред хората расте.

Площад Славейков