...Поводът за задържането й всъщност е разпоредената от прокурор мярка "принудително довеждане", след като Ченалова повече от месец под различни предлози не се яви да й бъде повдигнато обвинение.

Отстранената съдийка от СГС е обвинена в длъжностно и документно престъпление. Тя е подправила протокол от съдебно заседание за дело на частната "ОЕТ - Обединени енергийни търговци" срещу НЕК.

Според обвинението на 22 април м.г. Ченалова, е извършила длъжностно престъпление, катов качеството си на лице, заемащо отговорно служебно положение – съдия при СГС, нарушила служебните си задължения, регламентирани в Закона за съдебната власт.

Документно престъпление пък е за това, че на същата дата, в качеството си на съдия от СГС по същото производство е "съставила официален документ – протокол от проведено открито съдебно заседание, в който удостоверила неверни изявления, с цел да бъде използван този документ като доказателство за тези изявления".

След като безпрецедентно бе обявена за общодържавно издирване във вторник, още същата вечер тя сама се яви пред органите на реда.