Всеки европейски депутат ще получи допълнителен бюджет за наемане на асистенти или експерти от 18 000 евро за 2016 година, съобщи днес администрацията на парламента пред Клуб Z. Увеличението е от 1500 евро на месец и вдига месечния лимит на депутата за такива разходи от 21 379 евро сега на 22 879 евро.

"Увеличението е обосновано с това, че след влизането в сила на Лисабонския договор (2009 година - б.а.) работата на членовете на европейския парламент се увеличи", каза Естер Балаш, говорителка в Комисията по бюджет на парламента. "За да се върши тя на ниво, трябва повече квалифицирана работна ръка. Освен това заплащането на асистентите не е увеличавано от 2010 година".

Договорът увеличи значително правомощията на парламента в законодателната област. Сега неговото участие и съгласие е необходимо за над 80 на сто от актовете на Европейския съюз наред с това на държавите членки, представени в Съвета на ЕС. 

Общото годишно увеличение на бюджета за асистенти ще е с около 13,5 милиона евро. С него годишният разход за асистенти на институцията от 192,7 милиона евро сега догодина става 206,2 милиона евро. 

То е съгласувано след консултации между Бюджетната комисия и Бюрото на парламента, което се състои от председателя, 14-те му заместници и петимата квестори, каза Балаш. Парламентът трябва да го одобри в пленарно заседание на 29 април, след като то мине през Бюджетната комисия на 27 април, каза тя.

Според днешна публикация във "Файненшъл таймс" преговорите за размера на увеличението са тръгнали от раздалечени позиции, като Европейската народна партия е искала то да е двойно на съгласувания размер, социалистите са се придържали към него, а зелените са били против каквото и да е увеличение.

Евродепутатите са 751. Всеки от тях има право да си назначи до трима асистенти, които го подпомагат в дейността му в Брюксел и в Страсбург, и неограничен брой местни асистенти в своята страна. Новите условия на заплащане ще включват увеличен контрол на парламента над наемането на местните асистенти, каза Балаш.

В момента европейската служба за борба с измамите ОЛАФ проверява как ги е назначавал крайнодесният френски Национален фронт на Марин Льо Пен. Председателят на парламента Мартин Шулц сигнализира, че фронтът, който се бори за разтурване на Еврозоната и на ЕС, е издържал на практика свои партийни структури във Франция с част бюджетите за местни асистенти на 23-мата си евродепутати.

За сегашния седемгодишен бюджетен период (2014-2020 година) ЕС е предвидил 6 на сто от разходите си или около 70 милиарда евро годишно за издръжка на администрацията си. Една пета от тези пари отиват за Европейския парламент, каза Балаш.