Популярният като основен говорител на пропагандата на Кремъл журналист Дмитрий Кисельов "припомни" на Съединените щати, че Русия е единствената държава, която може да ги превърне в "радиоактивна пепел".

В своята седмична коментарна рубрика по руския Първи канал Кисельов реши да припомни на руснаците мощта на тяхнаха държава и на техния президент Владимир Путин и между другото описа как точно Москва може да нанесе ядрен удар на Вашингтон.

Кисельов намекна, че Барак Обама е изключително притеснен от тази възможност и затова често звъни по телефона на Путин.

"Лидерите на Запада заявиха, че ще бойкотират срещата на Г8 в Сочи. Но защо тогава Обама звъни непрекъснато по телефона на Путин?", задава въпрос в ефир водещият.

Той дори уточнява, че разговорите продължавали много дълго, говорел предимно Путин, а Обама внимателно слушал.

За да е още по-убедителен пред своята публика как Путин "страхува" Обама, Кисельов показва графика от социологическо проучване, според което повече американци приемат Путин за силен лидер в сравнение с Обама – 78 срещу 45 %.

И тогава става още по-директен:

"Русия е единствената държава в света, която е в състояние да превърне САЩ в радиоактивна пепел".

Дмитрий Кисельов припомня как работи руската отбранителна система, която „гарантира ядрено отмъщение“. В САЩ била известна като Dead hand (мъртва ръка). 

На екрана се появява графика, която показва как работи Комплексът за автоматично управление на масиран ядрен контраудар „Периметър“ - как в момента на засичане на вражески обстрел, системата изстрелва автоматично стратегически ракети в „правилна посока“.

Водещият припомня, че този план е бил публикуван преди месец в „Российския газета“ и прави връзката, че веднага след това Обама започнал да звъни на Путин по-често по телефона и задава въпроса "Дали това е случайно?"

Кисельов е известен със скандалните си изказвания. Наскоро той защитаваше антигей законите на Кремъл и твърдеше, че на хомосексуалните трябва да бъде забранено да даряват кръв и сперма.

Лицето на кремълската пропаганда също твърдеше, че Швеция и Полша директно са организирали протестите на Майдана в Киев.

Наскоро Кисельов бе награден от властта като бе поставен начело на новия руски медиен конгломерат "Россия сегодня", който замества популярната агенция РИА "Новости".